Азаров певен, що Україна зможе добитися знижки на російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров певен, що Україна зможе добитися знижки на російський газ

Енергетика
343
Український уряд продовжує шукати можливості й проводить переговори з російською стороною щодо зниження вартості газу до слушного рівня.
Про це заявив Микола Азаров під час зустрічі зі членами наглядацької ради "Ялтинської європейської стратегії" (YES), повідомляє прес-служба прем'єра.
"Ми вже два роки ведемо переговори з Росією, і ми доб'ємося зниження ціни", - відзначив Азаров.
Він також нагадав, що Україна зараз отримує російський газ за найвищою ціною в Європі через кабальні контракти 2009 року. У цьому зв'язку голова Кабміну навів приклад Польщі, яка купує російський газ за 310 доларів за тис. куб. метрів.
" Між Польщею й Росією стоїть Україна. Це 1,2 тис. км. Тобто, якщо поляки купують газ за 310 доларів, то для України він повинен коштувати, як мінімум, на 100 доларів дешевше", - додав прем'єр.
11 квітня, голова Міненерго Юрій Бойко повідомив, що проект угоди з газу між Росією й Україною не містить пропозиції про 10-відсоткову знижку.
Україна неодноразово заявляла про те, що ціна, за якою "Газпром" продає їй газ, вища ніж для країн Європи. Київ веде з Москвою тривалі переговори про зниження ціни на газ.
Раніше Микола Азаров підтвердив, що Москва передала Києву проект угоди, який передбачає зниження ціни на газ на 10%. За словами голови уряду, пропозиція вивчається, однак у Києва є своє бачення майбутнього контракту.
Наприкінці лютого президент Віктор Янукович в одному з інтерв'ю говорив, що слушна ціна на російський газ для України не повинна перевищувати 250 доларів за 1000 кубометрів.
"Газпром" і "Нафтогаз" 5 грудня 2011 року підписали доповнення до діючого контракту купівлі-продажу газу, згідно з яким оплата російського газу може проводитися в рублях. Тоді повідомлялося, що українська компанія отримала право розраховуватися за поставки газу до 28-го числа місяця, що випливає за звітним.
Однак потім з'явилася неофіційна інформація, що відтермінування діяло тільки при оплаті за листопад. У березні "Нафтогаз України" підтвердив інформацію про те, що як і раніше повинен розраховуватися за імпортований російський газ до сьомого числа включно.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас