Долар реалу не товариш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар реалу не товариш

Валюта
911
Країни, що розвиваються, зазнають втрат від монетарної політики США - з такою заявою вчора виступила президент Бразилії Ділма Руссефф. Низькі ставки і політика "кількісного пом'якшення" призводять до зниження курсу долара і євро відносно валют країн, що розвиваються, що веде до подорожчання експорту з них. І хоча на тлі посилення інших валют країн БРІКС зміцнення реала не виглядає вражаючим - 2% - влада говорить про "міжнародну валютну війну".
Заява президента Бразилії Ділми Руссефф була зроблена після її зустрічі з президентом США Бараком Обамою - основними темами розмови були двосторонні торговельні відносини і інвестиції в бразильську економіку. Після закінчення формальних процедур пані Руссефф висловила велике невдоволення поточною монетарною політикою США і ЄС. "Розвинені країни повинні припинити настільки активне використання низьких ставок відсотка для стимулювання економіки, "грошове цунамі" загрожує економічному зростанню країн, що розвиваються", - заявила вона.
Міністр фінансів Бразилії Гідо Мантега неодноразово заявляв, що політика "кількісного пом'якшення" Федеральної резервної системи не відповідає потребам економіки та негативно впливає на торговельні баланси країн, що розвиваються. Долар відносно інших валют долар робить експорт з країн, що розвиваються, дорожчим, а експорт з США, навпаки, привабливішим. Крім іншого, низькі ставки усередині США змушують інвесторів переміщати капітал в країни з більш високими нормами дохідності, що підвищує загрозу перегріву бразильської економіки, а центральний банк країни змушений балансувати між обмеженням спекулятивного зростання і стимулюванням реального.
Раніше Бразилія стала одним з ініціаторів створення Банку розвитку South-South, який би акумулював вклади країн, що розвиваються, і інвестував у проекти на їх території. Також в рамках останнього саміту країн БРІКС було підписано "Генеральну угоду про спільний порядок відкриття кредитних ліній у національних валютах БРІКС". Торгівля між країнами об'єднання може бути переведена на національні валюти без використання долара в трирічний термін - у разі своєчасної гармонізації законодавчої бази (РФ і КНР вже підписали своп-угоди). Проте США і ЄС як і раніше залишаються сумарно більш вагомими торговельними партнерами для Бразилії (34,2% торговельного обороту проти 18,6% з країнами БРІКС), що визначає неминучу залежність від долара.
Зазначимо, що бразильський реал зміцнився лише на 2% з кінця минулого року. Серед валют країн БРІКС за минулі три місяці найсильніше - на 9,2% - подорожчав рубль, індійська рупія також посилилася на 2,6% в січні і на 4,4% в лютому. Проте порівняно невелике зростання реала стало результатом активної політики щодо стримування його зміцнення, включаючи масштабні інтервенції (купівлю бразильським ЦБ доларів), а також підвищення податків на деякі види інвестицій в країну. І хоча інфляція в країні знизилася з 5,98% в середині лютого до 5,61% в середині березня, що утворює заділ для продовження боротьби з подорожчанням реала, бразильський Мінфін не висловлює з цього приводу великого оптимізму. "Ми перебуваємо в стані міжнародної валютної війни. Ця війна загрожує нашій конкурентоспроможності", - наполягає Мантега.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас