Іноземці залишаться без валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці залишаться без валюти

Валюта
2201
Банкіри напередодні чемпіонату Євро-2012 звернулися до Нацбанку з проханням спростити процедуру валютно-обмінних операцій у частині ідентифікації фізичних осіб. Фінансисти не відкидають, що чинна процедура відлякає іноземних гостей від банківських обмінників, і у виграші від цього залишаться тільки "тіньові" міняйли.
Український кредитно-банківський союз (УКБС) направив Національному банку лист з проханням розглянути можливість лібералізації правил обміну валюти. Йдеться, зокрема, про нинішню необхідність ідентифікації фізичної особи, яка провадить продаж валюти в банківських пунктах обміну.
Як вважають в УКБС, з урахуванням того, що чемпіонат Європи з футболу Євро-2012 стимулює приплив туристів в Україну на 30-40% (очікується приїзд до 300 тис. вболівальників), навіть тимчасова лібералізація правил була б корисною. В іншому випадку є ризик того, що значна частина валютних операцій іноземців перетече на "тіньовий" ринок, від чого платіжний баланс України лише постраждає.
До слова, закон "Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні" містить норму, яка дозволяє забезпечити сприятливі умови для обміну валюти при підготовці до чемпіонату.
Експерти вважають, що лібералізація правил обміну валюти була б дійсно доречною. "Беручи до уваги прогнозований значний обсяг готівкових розрахунків іноземців, ця пропозиція є цілком адекватною", - зазначає начальник управління планування та бюджетування "ЕРДЕ Банку" Ростислав Берегій. Не виключено, додає він, що багато іноземців вважатимуть за краще не вникати в нюанси українського законодавства, а просто скористаються послугами міняйл.
Солідарні з цим і інші банкіри. "Дане послаблення доцільне, тому що навіть зараз у наших закордонних клієнтів виникає питання, чому ми копіюємо їхні паспортні дані, не кажучи вже про те, що це додатковий час на обслуговування клієнта і додаткові касові документи", - розповів представник великого банку з іноземним капіталом.
До того ж пояснити іноземцям необхідність дотримання такої норми буде непросто. "Нинішні правила цілком можуть спантеличити частину іноземців, якщо не рахувати росіян, яких навряд чи здивуєш таким, - міркує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Тим більше що якщо іноземець захоче дізнатися, навіщо потрібен документ, що засвідчує особу, не факт, що йому зможуть це виразно пояснити іноземною мовою".
При цьому, як вважають фінансисти, мову потрібно взагалі вести не про тимчасову лібералізацію, а в цілому про скасування правила ідентифікації фізичної особи при обміні валюти. "Ця норма сама по собі абсолютно марна. Коли її ввели, то ми бачили, що попит на валюту протягом тривалого часу не падав. Норма ніяк не вплинула на готівковий валютний ринок, а лише бюрократизувала його", - відзначає менеджер одного з банків.
Дійсно, якщо говорити про норму ідентифікації, то ніякого ефекту вона не мала. Попит населення на валюту в останні місяці впав з зовсім інших причин. Наприклад, через те, що юрособи знову набули права відносити на витрати закупівлі товарів і послуг у фізосіб-підприємців. У той період часу, коли ця заборона діяла, операції між компаніями і "спрощенцями" просто перейшли на готівковий валютний розрахунок, що і нагнітало попит на валюту.
Втім, експерти не відкидають, що НБУ визнає непотрібність цієї норми і може скасувати її ще до Євро-2012. Після "правління" Володимира Стельмаха, за словами банкірів, НБУ став більш гнучким і дещо згідливішим в подібних ситуаціях.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас