Новий Трудовий кодекс: яких прав позбавлять українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий Трудовий кодекс: яких прав позбавлять українців

10119
Вже до кінця квітня Верховна Рада у другому читанні має розглянути проект Трудового кодексу. Які новації пропонує документ, і чи справді українці тепер легко можуть втратити роботу, дізнавався ТСН.ua.
Мами - перші на вихід
Найбільш уразливими категоріями працівників, які в першу чергу потрапляють під скорочення і звільнення, в нашій країні є вагітні жінки та матері з маленькими дітьми. Хоча це і суперечить законодавству, такі випадки все частіше зустрічаються на практиці. "В один прекрасний ранок я поверталася на роботу і побачила, що вивіска змінилася. Керівництво те ж і колектив той же... Також зникла моя трудова книжка, і я як працівник цієї компанії", - розповіла менеджер великої алкогольної компанії з двома освітами Ольга Лещинська, яку нещодавно звільнили, коли вона була в декреті, і навіть про це не повідомили. Коли звернулася за довідкою про доходи на роботі, де жінка була офіційно оформлена та отримувала білу зарплату, їй просто сказали, що не знають, хто вона така. Ні наказу про звільнення, ні трудової книжки на руки не видали.
Журналістці Ірині Кондратюк, яка на п'ятому місяці вагітності за станом здоров'я два дні була відсутня на робочому місці, теж вказали на двері рідної контори. Директор видавництва зробив спробу звільнення її за статтею, але Ірина звернулася до юриста і була з вибаченнями відновлена на своїй посаді.
У більшості випадків звільнення працівника без його бажання і навіть відомості можна оскаржити в суді, але зазвичай через незнання КЗпП найманий працівник в суд не звертається. Не скористалася правом на судове вирішення питання і Ольга Панова, екс-співробітник аудиторської фірми. "Минулої весни в нашій компанії відбулося масове скорочення працівників, - згадує Ольга. - Мене викликав директор і сказав, що у зв'язку з рішенням про "оптимізацію витрат" наш роботодавець вирішив скоротити штат". На вимогу директора жінка написала заяву про звільнення за власним бажанням. Якби Ольга звернулася в суд, то отримала б вихідну допомогу в розмірі не менше одного середньомісячного заробітку та гарантоване робоче місце ще не менше 2 місяців.
Звільнення по-новому
В аспекті звільнення новий Кодекс дійсно пропонує низку новацій. Так, документом дозволено "попрощатися" з працівником через розголошення державної або комерційної таємниці. Відповідно до закону "Про підприємства в Україні" спектр секретної інформації дуже широкий, тому легко втратити роботу можна буде, наприклад, розповівши комусь про розмір своєї зарплати. Може працівник залишитися без роботи і у випадку, якщо у нього не буде дозволу на виконання будь-якого виду робіт, передбаченого трудовим договором. Наприклад, якщо його позбавлять водійських прав. Правда, спочатку йому повинні запропонувати іншу роботу.
Можливості профспілок в ТК також послаблюються, зокрема, в питанні відстоювання прав найманих працівників, у тому числі в питаннях, що стосуються звільнення. Незрозуміла і суперечлива ситуація з підставами для звільнення одиноких матерів. Одна стаття забороняє їх звільнення, інша - дозволяє попрощатися з таким працівником за неналежне виконання обов'язків. Проект Кодексу, як діючий документ, забороняє звільнення вагітних і жінок, які мають дітей до трьох років та одиноких матерів з дітьми до 14 років, крім випадку повної ліквідації підприємства. Але якщо зараз роботодавець, за законом, повинен запропонувати жінці іншу роботу, то в новому документі така норма вже не передбачена. Не зберігається робоче місце і за жінками, які залишаються вдома через стан здоров'я дитини, поки їй не виповниться 6 років.
Новий варіант Кодексу також розв'язує роботодавцеві руки щодо звільнення керівників. Документом посилюється відповідальність управлінця за можливі зловживання і порушення прав власника. Тепер з таким формулюванням керівник може легко втратити роботу.
На кого буде працювати новий закон?
Думки експертів щодо нового Трудового кодексу розділилися. Автори законопроекту бачать у своєму дітищі лише позитив, профспілки ж називають нові норми рабством. "У ньому посилені позиції і права людини праці, - стверджує законодавець Олександр Стоян. - Тому він і не влаштовує роботодавців. Ми посилили норми про звільнення. Тепер в заяві, крім формулювання "за власним бажанням", потрібно обов'язково вказувати мотивацію. Спірні звільнення будуть затверджуватися тільки через профспілковий комітет".
Натомість депутат від фракції "БЮТ-Батьківщина", голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець висловлює цілком протилежну думку: "Проект Трудового кодексу - це затвердження рабства в Україні". Профспілковий лідер вважає: "аналіз проекту ТК дозволяє зробити висновок, що у роботодавця буде більше можливостей і підстав для законного звільнення персоналу".
Не в захваті від ТК і Автономний союз трудящих. "Цей законопроект суттєво обмежить трудові права. Боротьба громадськості проти Трудового кодексу триває кілька років. Через шквал критики найбільш людожерські положення прибрали, але і те, що залишилося, все одно виглядає вкрай непривабливо", - таку оцінку дає документу організація.
Провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко вважає законопроект антисоціальним. "Найголовніше, що в ньому послаблюються можливості профспілок. Зокрема, в питанні відстоювання прав найманих працівників. І, на жаль, тут виникнуть певні труднощі для найманих працівників, які можуть привести до того, що фактично роботодавець отримає право звільняти працівників у будь-який час без достатніх на те аргументів і фактично без згоди профспілкового комітету. Й українці фактично втратять будь-яку можливість відстояти свої права при звільненні", - розповів експерт.
Юристи ж радять українцям брати приклад з китайців і не чекати соціальних гарантій, а розраховувати тільки на себе.
"Якщо говорити про погіршення прав працівників, то сьогодні ці права є скоріше міфом, оскільки вони дотримуються лише на невеликій кількості великих підприємств. А приватний бізнес живе за своїми неписаними правилами. Таким чином, новий ТК - це баланс інтересів бізнесу та найманої капіталу. І далеко не найгірший варіант. Досить згадати Китай, економічними досягненнями якого ми захоплюємося. Але там немає ніяких соціальних гарантій - пенсій, виплат з непрацездатності, вагітності тощо. Кожен розраховує на себе і на власні заощадження", - коментує Олена Кібенко, керуючий партнер юридичної фірми "Кібенко, Оніка і партнери".
Мансур Манапоурі, керуючий партнер юридичної фірми Noerr (Мюнхен-Київ), теж упевнений, що ТК вимагає змін. "Україні необхідне гнучке трудове законодавство, хоча в чинному Кодексі законів про працю далеко не все застаріле, інакше він не проіснував би довго. Але зараз багато чого змінилося: Україна стала членом СОТ, а значить - частиною світової економіки. Але в Україні, порівняно з західними країнами, менш диференційована економіка і як наслідок - більш схильний до криз ринок праці", - вважає юрист.
Але найбільшою проблемою, на думку експертів, є не стільки зміна правил гри на ринку праці, скільки те, що його писали під себе найбільші роботодавці країни. "Дуже дивно виглядає, коли роботодавці України самі починають переписувати соціальні закони. - Зазначає Павло Розенко. - Цілком очевидно, що ні про які серйозні реформи мова йти не може. Зрозуміло, що роботодавець буде переписувати законодавство, орієнтуючись на свої власні інтереси".
Наталія Кондратьєва
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас