Деякі банки повернуть кредити ЄЦБ достроково — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деякі банки повернуть кредити ЄЦБ достроково

Казна та Політика
171
Деякі банки вирішили почати виплачувати кредити ЄЦБ достроково, щоб не зіткнутися з дефіцитом коштів через три роки, коли більшість банків вийде на ринки капіталу з метою рефінансувати кредити Центробанку, вважає аналітик Barclays Томас Харджес.
"Можливо, що деякі партнери банків все-таки сприймають кредити, взяті в ЄЦБ, як якесь клеймо, що свідчить про їх не найкращий фінансовий стан. Тому вони прагнуть якомога швидше повернути гроші Центробанку. Враховуючи, що ЄЦБ надав ліквідність на дуже вигідних умовах, мені не приходить в голову якесь інше пояснення таких планів у банків", - сказав Харджес.
Це нагадує США зразка 2009 р., коли американські банки прагнули достроково повернути допомогу, отриману від влади під час кризи. Однак їхні дії пояснювалися не тільки репутаційними міркуваннями - разом з держдопомогою вони отримали численні обмеження щодо ведення бізнесу, наприклад на виплату преміальних співробітникам і дивідендів акціонерам.
Банки також можуть вважати, що кредити ЄЦБ вже показали свій головний ефект - психологічний, стабілізувавши ринки капіталу. В результаті після кредитної посухи кінця минулого року в січні-березні європейські банки знову змогли залучати кошти через випуск облігацій. "Бажання достроково розплатитися з ЄЦБ можна розглядати або як впевненість у своїй стабільності, або як надію на те, що протягом найближчого року справи будуть поліпшуватися, і вони зможуть залучити кошти з альтернативних джерел на досить вигідних умовах", - вважає аналітик Credit Sights Джон Реймонд.
Нагадаємо, в лютому ЄЦБ провів другий в історії тендер з надання комерційним банкам фінансування терміном на 3 роки. За підсумками тендера банки залучили кредити на 529,5 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас