Експерти: Аграрний сектор України може забезпечити надходження 10 млн т зерна щорічно у світовий запас при ООН — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Аграрний сектор України може забезпечити надходження 10 млн т зерна щорічно у світовий запас при ООН

Аграрний ринок
207
Український аграрний сектор може щорічно додатково забезпечувати виробництво і зберігання 10 млн тонн зерна для створення стратегічного світового запасу зерна під егідою Організації Об'єднаних Націй (ООН). Про це повідомили під час урочистих зборів Національної Академії аграрних наук (НААН), передає прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.
Зокрема, за оцінками вчених НААН, потенціал виробництва зернових культур в Україні оцінюється в 80 млн тонн, що можливо досягти за 2-5 років.
З нарощуванням виробництва Україна зможе щорічно формувати частину обсягу світового резерву зерна 10 млн тонн, причому не тільки виробляти це зерно, але і доставляти його за призначенням. НААН спільно з громадськими організаціями, що діють при ООН, вже розробила відповідну концепцію створення та функціонування цього запасу.
Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський, який також був присутній на засіданні, зазначив, що така ідея реалістична і враховує те, що відбувається в світі. "Ідея абсолютно реальна, вона виходить із зовнішніх процесів, що відбуваються в світі. На жаль, ви знаєте, що значна частина населення в світі недоотримує продукти харчування і безумовно, це одна зі сфер, де ООН проявляє підвищений інтерес", - сказав він.
Перший віце-прем'єр також додав, що участь у формуванні світового запасу зерна дозволить Україні залучити додатковий інвестиційний ресурс для підтримки цієї сфери виробництва.
Слід також нагадати, що міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк раніше неодноразово вказував на можливість створення в Україні запасів зерна, які увійшли б до світового резерву.
Нагадаємо також, що в кінці 2011 р. прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що Україна розглядає зернові запаси як валютно-грошовий резерв і бачить свою перспективу у формуванні світового фонду-запасу зерна при ООН.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас