Українцям обіцяють падіння цін на квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям обіцяють падіння цін на квартири

Нерухомість
7537
У 2011 році активно зростала галузь будівництва - після трьох років падіння обсяги будівельних робіт збільшились на 11%, в основному у зв'язку з інвестиціями в підготовку до Євро 2012. Про це повідомили аналітики Ерсте Банку.
Збільшення обсягів також продемонстрував і сегмент житлового будівництва, найбільше зростання характерне для дво- і трикімнатних квартир, при цьому менше вводилося в експлуатацію житло в сільській місцевості і більше - в міській. Найбільше зростання житлового будівництва спостерігалося в Києві - 48%, в той час як у Київській області зниження на 11%.
Житло в Україні залишається дуже дорогим, порівняно з зарплатами, що частково викликано складністю отримання дозволу на будівництво і, як наслідок, корупцією і обмеженою пропозицією житла на ринку, кажуть експерти. Висока вартість іпотечних кредитів під 16-17% річних при інфляції на рівні 4,6% в 2011 році робить неможливим придбання житла без наявності значних заощаджень і високого доходу.
Таким чином, зростає попит саме на квартири з двома і більше кімнатами в Києві. У зв'язку з високим співвідношенням вартості квартир до зарплат навіть обмежена пропозиція нового будівництва не стримує падіння цін на нерухомість.
Ціни на нерухомість знижувалися протягом останніх трьох років, починаючи з завершення валютного кредитування в 2008 році, і тільки в кінці 2011 року дещо стабілізувалися, підкреслюють аналітики. Через низький рівень ліквідності на ринку банки продовжать видавати невелику кількість іпотечних кредитів, при цьому їх вартість залишиться достатньо високою.
"У 2012 році буде спостерігатися дуже низьке економічне зростання і, відповідно, мале зростання доходів населення. Основним джерелом попиту на нерухомість залишаються заощадження населення в розмірі $70 млрд. валютної готівки. Таким чином, власники нерухомості будуть змушені і далі знижувати ціни на житло і шукати тих, хто має достатньо коштів для купівлі квартири", - прогнозує аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький.
Нагадаємо, в січні-лютому 2012 року підприємствами України виконано будівельних робіт на суму 5,6 млрд.грн., що в порівнянних цінах становить 99,5% до обсягів будівництва за відповідний період попереднього року. Нове будівництво, реконструкція і технічне переозброєння склали 83,6% від загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти - 9,8% і 6,6% відповідно.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас