Венеціанська комісія готова допомогти Україні реформувати Конституцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венеціанська комісія готова допомогти Україні реформувати Конституцію

92
Європейська Комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) готова до тісної співпраці з Конституційною асамблеєю.
Як повідомляє прес-служба Президента України Віктора Януковича, про це сказала член Венеціанської комісії, радник Президента України - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук, говорячи про підсумки чергового 90-го засідання Венеціанської комісії.
За її словами, учасники засідання обговорили конституційну реформу в Україні. Йшлося зокрема про ініціативу Президента України щодо Конституційної асамблеї. Ставнійчук проінформувала колег про підписання главою Української держави указу № 31/2012 "Питання формування і організації діяльності Конституційної Асамблеї". Цим документом схвалено Концепцію формування і організації діяльності Конституційної асамблеї, розроблену на основі рекомендацій Венеціанської комісії.
Під час обговорення було особливо відзначено, що формування і організація роботи Асамблеї ґрунтуються на принципах верховенства права, колегіальності, самоврядування, прозорості, відкритості та гласності, незалежності у прийнятті рішень, а також на принципах професіоналізму та науковості - що є основою для ефективного, вільного і конструктивного обміну думками, створення атмосфери довіри.
У прес-службі глави держави зазначають, що голова Європейської комісії "За демократію через право" Джанні Букіккіо висловив надію на плідну співпрацю Венеціанської комісії з Україною в питанні конституційної реформи. Була висловлена готовність про надання Україні відповідних експертних висновків на різних етапах конституційного процесу.
Також у засіданні взяв участь старший радник Генерального секретаріату Ради Європейського Союзу Піркка Тапіола. Він зазначив, що ЄС підтримує початок конституційного процесу в Україні. Тапіола також зазначив, що реформування Конституції має відбуватися на основі демократичного розвитку України, а зміни до Основного Закону повинні носити об'єктивний характер, а не виходити з поточних політичних потреб. Він висловив надію на тісну співпрацю України в питаннях конституційного реформування з європейськими експертами, в тому числі Венеціанською комісією.
У свою чергу, Ставнійчук повідомила, що Концепція формування та організації діяльності Конституційної асамблеї передбачає залучення фахівців і проведення експертизи напрацьованих пропозицій - в тому числі фахівцями європейських інститутів, на всіх без винятку етапах оновлення Основного Закону. Ця позиція є консенсусною для всіх суб'єктів конституційного процесу, зазначила радник Президента.
За словами Ставнійчук, глава держави усвідомлює, що конституційна реформа є справою стратегічного значення, в якій немає місця політичній кон'юнктурі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас