Яценюк вніс у Раду законопроект про збільшення соцвиплат і зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк вніс у Раду законопроект про збільшення соцвиплат і зарплат

Казна та Політика
382
Законопроект лідера "Фронту Змін", народного депутата (фракція "НУ-НС") Арсенія Яценюка "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо збільшення соціальних виплат і заробітних плат)" зареєстрований у Верховній Раді за № 10214 в п'ятницю.
Як повідомила прес-служба "Фронту змін" в п'ятницю, схвалення законопроекту "дозволить, зокрема, збільшити зарплати і пенсії 17 мільйонам українців". "Документ передбачає термінове приведення показників прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати до реальних розмірів, що відповідають сучасним потребам людини. У випадку, якщо така робота не буде проведена президентом і урядом, необхідно законодавчо збільшити існуючі розміри соціальних стандартів на 30%", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Законопроект пропонує осучаснити розміри пенсій шляхом щорічного проведення перерахунків пенсій з урахуванням нового показника середньої заробітної плати, а також встановити розміри мінімальних пенсій залежно від трудового внеску кожної людини. Тому тим, хто має стаж менше 20 років (для жінок) і 25 років (для чоловіків), гарантується пенсія на рівні прожиткового мінімуму. За 20 або 25 років мінімальна пенсія становить 110% мінімуму за 30 або 35 років - 130%, за 40 або 45 років - 150%.
Пропонується також встановити базову тарифну ставку по першому тарифному розряду на рівні 120% мінімальної заробітної плати, тоді як сьогодні тарифна ставка першого тарифного розряду працівників бюджетної сфери встановлюється Кабміном і менша від прожиткового мінімуму.
Документ передбачає перерахунок "військових" пенсій з урахуванням зростання грошового забезпечення діючих військових, а також встановлення державної допомоги малозабезпеченим сім'ям з урахуванням встановлених прожиткових мінімумів.
Крім цього, Яценюк пропонує доручити Кабінету міністрів України переглянути базові показники для формування розміру прожиткового мінімуму та збільшити прожитковий мінімум на 30%.
"У законопроекті передбачені джерела фінансування цих соціальних програм. Перерозподіл бюджетних коштів на користь збільшення їх фінансування відбувається за рахунок зменшення адміністративних витрат органів влади, зростання доходної частини бюджету за результатами боротьби з контрабандою і наведення бюджетної дисципліни", - наголошується в повідомленні.
Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до державного бюджету, якими скоротити витрати на забезпечення діяльності органів влади до рівня 2009 року.
"Документом передбачено продаж з аукціону 10 з 13 державних резиденцій, продаж автопарків керівництва органів державної влади, припинення ремонтних і будівельних робіт в адміністративних будівлях органів державної влади, а також скорочення на 20% обсягів державних закупівель у всіх міністерствах і відомствах, крім Міністерства охорони здоров'я, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти та Міністерства оборони", - наголошується в повідомленні.
Ухвалення закону дозволить збільшити розміри пенсій для 13,7 млн пенсіонерів, розміри заробітних плат для 3,5 млн працівників бюджетної сфери, а також допомогти малозабезпеченим сім'ям та забезпечити справедливий перерозподіл бюджетних коштів, зазначають у прес-службі партії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас