EFSF виділить 109 млрд євро для участі в програмі фіндопомоги Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

EFSF виділить 109 млрд євро для участі в програмі фіндопомоги Греції

Казна та Політика
129
Внесок Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) в нову програму фінансової допомоги Греції складе 109,1 млрд євро, повідомив генеральний директор EFSF Клаус Реглінг. При цьому зазначена сума не включає 35,5 млрд євро, вже виділені єврозоною на співфінансування програми обміну грецьких облігацій, що належать приватному сектору (так звана програма PSI).
У той же час 109-мільярдний внесок EFSF враховує 48 млрд євро, які підуть на рекапіталізацію грецьких банків, списаних 53,5% номінальної вартості за держпаперами в результаті обміну. "Це означає, що на звичайне фінансування в рамках програми (власне позики грецькому уряду) залишиться 61 млрд євро", - наводить слова Реглінга ірландська телекомпанія RTE.
Напередодні Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалила надання Греції 28 млрд євро як свого внеску в нову програму фіндопомоги. Офіційний розмір другої програми фінансування Греції - 130 млрд євро, які будуть надані до кінця 2014 р. МВФ за цей період надасть 19,8 млрд євро плюс ще 8,2 млрд євро в 2015 р.
Раніше на цьому тижні міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос повідомив, що загалом Греція отримає 172,7 млрд євро від єврозони і МВФ для фінансування своїх потреб до кінця 2015 р. У загальну суму включено 34400000000 євро, що залишилися від першої програми фіндопомоги, схваленої в травні 2010 р.
У першій декаді березня ц. р. Єврогрупа офіційно затвердила другу програму фінансової допомоги Греції на 130 млрд євро, яка забезпечить Афіни фінансуванням до 2014 р.
З 35,5 млрд євро до 30 млрд будуть виділені у вигляді дворічних облігацій Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), які інвестори отримають разом з новими облігаціями Греції в обмін на скорочення 53,5% основного боргу країни за старими зобов'язаннями. Ще 5,5 млрд євро підуть на виплату накопичених відсотків за старими облігаціями Греції, що підлягають обміну.
Міністри фінансів країн єврозони 13 березня ц. р. ухвалили політичне рішення запустити програму надання Греції другого траншу фінансової допомоги. Раніше "трійка" кредиторів (Міжнародний валютний фонд, Європейський центральний банк і Євросоюз) висувала умови, що відкриє Афінам доступ до зазначених коштів, тільки після того як уряд республіки закінчить обмін державних облігацій, що знаходяться на руках у представників приватного сектора. Вдень 12 березня міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос відзвітував про те, що його відомство закінчило обмін облігацій загальним номіналом 177,25 млрд євро, випущених в рамках грецького права. Участь приватного сектора в програмі реструктуризації держборгу Греції є невід'ємною умовою надання країні другої програми фінансової допомоги від міжнародних кредиторів.
Відзначимо, що Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's присвоїло новим грецьким облігаціями рейтинг ССС. При цьому суверенний рейтинг республіки залишається на рівні SD - вибірковий дефолт.
Вдале завершення переговорів стало приводом для підвищення довгострокового суверенного рейтингу Греції. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вперше з 2003 р. підвищило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції з рівня RD ("обмежений дефолт") до B-, прогноз - "стабільний".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас