Микола Тімофті став четвертим президентом Молдови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Тімофті став четвертим президентом Молдови

282
63-річний юрист Микола Тімофті в п'ятницю обраний президентом Молдови.
За його кандидатуру проголосували 62 з 101 депутата парламенту.
Зокрема, "за" голосували всі 59 депутатів від правлячого Альянсу за європейську інтеграцію, а також троє депутатів від Партії соціалістів.
Фракція Партії комуністів в кількості 39 депутатів бойкотує засідання парламенту і у виборах не брала участі.
Обранням президента парламент Молдови подолав політичну кризу, яка тривала з квітня 2009 року.
Весь цей час парламент не міг обрати президента, бо жодна з політичних сил не могла набрати 61 голос.
З цієї причини двічі проводилися дострокові вибори, але ситуація не змінювалася. Правлячій коаліції і соціалістам вдалося прийти до компромісу щодо кандидатури Тімофті і обрати його на пост глави держави.
Він став четвертим президентом незалежної Молдови.
У 1991-1996 роках країну очолював Мірча Снєгур, в 1996-2001 рр. президентом був Петро Лучинський, в 2001-2009 рр. - Володимир Воронін.
Снєгур і Лучинський ставали президентами в результаті всенародних виборів, а В.Воронін став президентом після зміни Конституції в 2000 році, коли обрання президента стало прерогативою парламенту.
Тімофті народився 22 грудня 1948 р. у Флорештському районі на півночі Молдавії (примітно, що в цьому ж районі народилися перший і другий президент Молдови - Мірча Снєгур і Петро Лучинський). Закінчив юридичний факультет МолдДУ. Працював суддею протягом 36 років, з 1976 року.
З 1996 року став головою Асоціації суддів Молдови. У 1996 році очолив Апеляційну Палату Кишинева, але був звільнений з посади після приходу до влади Партії комуністів в 2001 році.
У 2010 році став головою Вищої ради магістратури.
Тімофті має трьох дорослих синів, один з них працює юристом, другий - спортивним журналістом, третій живе і працює в США.
Виступаючи раніше перед депутатами, Тімофті заявив, що "Молдавія потребує національної ідеї, яка здатна об'єднати розколоте молдавське суспільство".
"Такою національною ідеєю має стати європейська інтеграція. В останні роки багато робиться в цьому напрямку. Але ми, всі разом повинні зробити так, щоб люди відчували віддачу від процесу європейської інтеграції, щоб не тільки закони, але і якість життя наближалася до європейських стандартів. Я буду докладати всіх зусиль, щоб разом з урядом і парламентом домогтися результатів на цьому шляху", - заявив Тімофті.
Він закликав "не протиставляти європейську інтеграцію іншим проектам" і заявив, що "ніколи не займався і не займатиметься політикою".
"Я погодився зайняти пост президента, бо це зараз потрібно моїй країні. Але, я не займався і не буду займатися політикою, я не буду брати участі в партійній діяльності. Я хочу бути президентом для всіх громадян, об'єднати країну", - сказав Тімофті.
Виступаючи в п'ятницю з трибуни парламенту, прем'єр-міністр Молдови Влад Філат заявив, що "Молдова жила без президента протягом 917 днів, але Бог поклав край цьому складному періоду і дав підходящого кандидата, який буде хорошим президентом".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас