Ющенко попереджає Арбузова, що всіх собак повісять на нього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко попереджає Арбузова, що всіх собак повісять на нього

2125
Екс-Президент України Віктор Ющенко вважає, що голова Національного банку України Сергій Арбузов розуміє всі ризики "легковажної монетарної політики" в процесі реалізації соціальних ініціатив.
Про це Ющенко заявив в інтерв'ю газеті "Україна молода" (№40 від 16-17 березня 2012 року).
"Після мого спілкування з головою Нацбанку десь півтора місяці тому я вийшов з переконанням, що він розуміє всі ризики і виклики. Якщо НБУ піде шляхом легковажної монетарної політики і покірно буде підтримувати бюджетний курс через верстат, то через два місяці всіх собак навісять саме на НБУ і його керівництво", - сказав Ющенко.
На його думку, прогресивний розвиток країни можливий лише за умови справедливої соціальної політики та стабільної фінансової системи. "Це слова не мої, а Маргарет Тетчер. Тому моя відповідь: якщо Нацбанк буде керуватися твердою позицією, у мене сумнівів у непохитності гривні не виникає. Якщо уряд прийняв рішення про соціальні ініціативи - будь ласка, виплачуйте, але дорогу на Інститутську, в НБУ, протоптувати не потрібно! І тоді можна сказати, що у нас поза загрозою стабільність цін і грошей або по факту це означає, що реально не зменшуються ні стипендії, ні зарплати, ні пенсії", - пояснив екс-Президент.
"Якщо включать верстат, я буду перший говорити, що це ганьба, тому що такою дорогою ціною в 1996 році нам далася монетарна реформа і стабільність національних грошей! І через 16 років підкосити стабілізуючий фактор економічного розвитку, яким є національні гроші - це непоправна і професійна, і політична помилка", - підкреслив Ющенко.
Екс-Президент вважає тривожним той факт, що для реалізації соціальних ініціатив немає відповідних ресурсів. "Такі соціальні маяки потрібно закладати в державну політику. Але коли під них не закладено відповідний ресурс, то це вже тривожно. За останніми повідомленнями з Банкової, реалізація цих ініціатив буде коштувати 16 млрд. грн. Водночас Пенсійний фонд має дефіцит 58 млрд. грн. На тлі такого дефіциту породжувати новий дефіцит в 16 млрд., не даючи відповіді, звідки буде покритий цей дефіцит - це вже зачіпає і питання стабільності валюти, і достатності золотовалютних резервів, і стабільності цін, а головне - людської довіри", - переконаний він.
"Якщо все піде за формулою: давши громадянам по 100 гривень, ми відберемо через інфляцію 200 гривень - тоді виникає питання: для чого така політика? Всі ці ініціативи зрозумілі політично (хто перед виборами не обіцяє?), актуальні (хто не хоче насправді допомогти знедоленій людині?), але якщо за цим не стоїть реальний ресурс - це популізм", - вважає Ющенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас