SEC оштрафував фонди, які завищували вартість акцій Facebook і Twitter — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

SEC оштрафував фонди, які завищували вартість акцій Facebook і Twitter

215
Американський регулятор SEC оштрафував фонди та їх менеджерів, які завищували вартість акцій цих та інших компаній, а також наживалися на комісійних. Шахраї заробили на подібних угодах десятки мільйонів, але тепер їм доведеться виплатити величезні штрафи.
За даними SEC, Френк Маццола і його фонди Felix Investments і Facie Libre Management Associates обманом залучали інвесторів для вкладень в попереднє IPO таких компаній, як Facebook, Twitter і декілька інших інтернет-фірм. Фонди повідомляли потенційним інвесторам недостовірну інформацію про кількість акцій у власності та спотворювали істотні факти про компанії, наприклад про їх виручку. Як повідомляє The Washington Post, в 2010 р. Маццола написав майбутньому вкладникові про те, що він нібито добре знайомий з високопоставленими співробітниками Twitter, які злили йому інформацію про дуже хороші майбутні фінансові підсумки року.
Крім того, Felix Investments і Facie Libre отримували додаткову комісію від продажу акцій на додачу до відкрито встановленої в розмірі 5%, про що вкладникам не повідомлялося. У результаті жертви шахрайства переплачували значні суми за акції соцмереж. Фонди Маццола заробили на цьому близько 56 млн дол.
Схожі звинувачення були висунуті проти голови EB Financial Group Лоуренса Альбукерка, який приховував від інвесторів розміри зборів за управління двома фондами щодо купівлі акцій Facebook. За інформацією SEC, Альбукерк отримував понад призначені 5% додаткову комісію, яка принесла йому загалом 15,4 млн дол. EB Financial вирішила врегулювати суперечку в досудовому порядку та виплатити 100 тис. дол штрафу, а також 210 тис. дол. компенсації за завдану шкоду.
Ще одне розслідування велося проти торговельного майданчика SharesPost, що є посередником при купівлі-продажу акцій інтернет-ресурсів. Компанія та її гендиректор Грег Броггер звинувачувалися SEC в тому, що майданчик не був офіційно зареєстрований як брокерська організація, коли почав торгівлю, а також в накрутці цін на акції. SharesPost погодилася на штраф в розмірі 80 тис. дол. Ще 20 тис. дол штрафу виплатить регулятору сам Броггер.
"Купівля акцій до IPO компаній - це великий і прибутковий бізнес у США. Фонди сподіваються нажитися на угодах після первинного розміщення. І завжди знаходяться співробітники компаній - власники акцій, які готові з ними розлучитися, щоб отримати готівку", - розповів глава Strand Consult Джон Стренд.
Інтерес інвесторів до акцій соцмереж зараз дуже великий, особливо на тлі майбутнього виходу на біржу Facebook і Twitter. IPO Facebook відбудеться навесні або влітку цього року і, як очікується, збере до 5 млрд дол. Що стосується Twitter, то остаточне рішення про вихід на фондовий ринок керівництво компанії ще не прийняло, але, за повідомленнями ЗМІ, воно може відбутися в 2013 році. Оцінна вартість Facebook і Twitter на SharesPost зараз складає 96 млрд і 9,5 млрд дол відповідно.
Нагадаємо, 13 березня компанія Yahoo!, що володіє однойменною пошуковою системою, пред'явила позов про захист прав інтелектуальної власності до соціальної мережі Facebook.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас