Депутати зробили вклад у держбанки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати зробили вклад у держбанки

Казна та Політика
854
Парламент вчора 226 голосами прийняв у другому читанні закон N9362 "Про особливості продажу пакета акцій, що належать державі у статутних капіталах банків, у капіталізації яких взяла участь держава". Жодна поправка до документа не була затверджена, тому він був прийнятий в початковій редакції. Закон розроблявся за участю фахівців Світового банку. Він прописує умови вибору консультанта, який повинен оцінити вартість акцій держбанків і організувати конкурс з їх продажу.
Під час фінансової кризи Міністерство фінансів провело кілька емісій облігацій внутрішньої держпозики, якими збільшило капітали Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ", розмивши частку колишніх власників цих закладів. До 1 січня цього року уряд володів 93% акцій Укргазбанку, 99,99% - Родовід Банку і 99,94% - банку "Київ". Минулого року Мінфін і Нацбанк прийняли рішення зробити з Родовід Банку санаційну установу, яка буде займатися поверненням проблемних боргів інших банків, тому експерти очікують, що уряд буде продавати Укргазбанк і "Київ".
Відповідно до прийнятого закону, Мінфін повинен вибрати визнаного міжнародного консультанта, який повинен мати не менше п'яти офісів у Європі. Пропозиції народного депутата Станіслава Аржевітіна ("Наша Україна-Народна Самооборона") не наділяти радника надмірними правами, передаючи йому повноваження Фонду держмайна, не були почуті парламентською більшістю. При цьому депутати відмовилися дозволяти продавцю дробити пакети акцій, щоб покупцем виявилися лише стратегічні інвестори. Не дозволять купити акції у держави і колишнім власникам банків. "Стратегічними інвесторами не можуть бути особи, які на момент капіталізації банків державою володіли в них істотною участю", - йдеться в документі. Раніше в Мінфіні пояснювали необхідність такого підходу тим, що саме дії або бездіяльність акціонерів спричинили суттєве погіршення фінансового стану банків і, як наслідок, спрямування державою значних коштів на їх капіталізацію.
Колишні акціонери вважають, що через безліч пропозицій депутатів, відхилених в сесійній залі, закон може бути ветований президентом Віктором Януковичем. "Закон набрав мінімальні 226 голосів, отримав негативну оцінку головного науково-експертного управління і швидше за все на нього буде накладено вето президента. Так зазвичай і відбувається, коли в профільному комітеті йде жорстка дискусія щодо норм законопроекту, - пояснив депутат, міноритарій Укргазбанку Василь Горбаль. - При цьому незрозуміло, чому у консультанта офіси повинні бути саме в Європі. Таке відчуття, що документ готувався під конкретний інвестбанк".
Координатор проектів Світового банку (СБ) по Україні, Білорусії і Молдавії департаменту розвитку приватного та фінансового сектора регіону Європи і Центральної Азії Маріус Вісмантас розповів, що цей закон є останнім з рекомендованих програмою співпраці банку з Україною: "Його прийняття було однією з декількох умов для досягнення цілей програми. Тепер важливо ввести цей закон в дію". Втім, у держбанках не очікують, що навіть підписання закону президентом дозволить Мінфіну вибрати консультанта до парламентських виборів, запланованих на осінь. "Швидше за все його обиратимуть наприкінці року ті представники Кабінету міністрів, які й будуть з ними працювати", - вважає топ-менеджер одного з нових держбанків.
Прийняття закону підвищує шанси України отримати у СБ решту $350 млн з кредитної програми обсягом $750 млн, які ще в 2009 році організація вирішила направити на підтримку фінансового сектора України. "Проте залишаються інші фактори, які впливають на остаточне рішення СБ щодо видачі кредиту. Вони перебувають за межами фінансового сектора і належать до державного управління. Крім того, ми хочемо бачити укладення домовленості з МВФ, що буде означати існування хороших рамок для макроекономічної політики", - сказав Вісмантас.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас