Фахівці зі США не виявили в українських сирах пальмового масла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фахівці зі США не виявили в українських сирах пальмового масла

Аграрний ринок
2942
Зразки сирів деяких українських виробників проходять інспектування на вміст жирів рослинного походження за кордоном і, за попередніми перевірками фахівців із США, в українських сирах не виявлено пальмового масла. Про це повідомив перший заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв під час круглого столу "Сирна війна: аналіз і способи регулювання ситуації" сьогодні, 15 березня 2012 р.
"На сьогодні вже досліджено понад 280 зразків сиру на вміст жирів рослинного походження, і поки що позитивних результатів у цих зразках ми не знаходимо. Крім того, два сорти сиру - "Король Артур" і "Сметанковий" - відіслали до лабораторії штату Колорадо в США. Поки попередньо американські фахівці також не виявили пальмового масла", - зазначив перший заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.
Він також додав, що сьогодні між Україною і Росією налагоджений діалог для вирішення ситуації про заборону ввезення українських сирів на територію РФ. В даний час ведуться перевірки робочими групами двох країн, по закінченні яких український експорт буде відновлений.
Також зараз проводиться обмін документами і підготовка до перевірок російських інспекторів. Українська сторона уточнює склад інспекційних груп РФ і веде підготовку до перевірок вітчизняних підприємств.
"Зараз вже є офіційна відповідь російської сторони і домовленості про те, що 19-21 березня цього року буде проінспектовано ТОВ "Гадячсир", а 26-30 березня - ТОВ "Прометей" і ЗАТ "Пирятинський сирзавод"... На сьогодні виконана вся необхідна робота, яка потрібна від Держветфітослужби України, і ми сподіваємося, що після інспектування представниками РФ, підприємства, продукція яких не допускається до експорту, будуть нарешті відкриті, і українська продукція знову матиме доступ на російський ринок", - зазначив Горжеєв.
Раніше повідомлялося, що Росспоживнагляд 19-30 березня проінспектує низку сироробних підприємств України.
Федеральна служба РФ з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини 8 лютого ц.р. офіційно оголосила про заборону поставок в РФ деяких видів сирів трьох українських виробників: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Прометея" (входить в Milkiland) і "Гадячсир" ("Альміра"). Вони не відповідають встановленим вимогам "Технічного регламенту на молоко і молочну продукцію" за змістом рослинних жирів і без зазначення їх на етикетці продукту. Дана продукція знаходилась в обороті на території м. Москви, Орловської та Ростовської областей, Республіки Дагестан.
Крім того, посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна повинна враховувати стандарти Митного союзу при поставці сиру в Росію.
Згідно з даними "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ), Україні в 2011 р. експортувала на територію Російської Федерації 56 тис. т твердого сиру на суму 320 млн дол. Усього минулого року було вироблено 139 тис. т твердого сиру.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас