Португалія перетворюється на бомбу сповільненої дії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія перетворюється на бомбу сповільненої дії

Казна та Політика
1109
Португалія незабаром може звернутися по черговий транш до Європейського центробанку (ЄЦБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ), а також попросити кредиторів про реструктуризацію боргу. На думку експертів, цієї події варто чекати протягом трьох найближчих місяців.
Боргове навантаження на країну вважається проблемним, коли переходить позначку в 7%, але Португалія давно вже переступила цей рубіж. Так, у вівторок прибутковість 10-річних облігацій країни склала на Лондонській фондовій біржі (LSE) 13,71%.
- Португалія попросить допомогу до кінця весни. Проблемні країни Єврозони беруть кредити за обслуговування вже існуючих боргів. Відповідно, чим вищою буде прибутковість облігацій, тим важче боргове навантаження і тим більше грошей буде потрібно, - говорить аналітик "Інвесткафе" Анна Бодрова.
Не виключено, що Португалія впевнено пішла сумним шляхом Греції.
Аналітик ФГ БКС Дмитро Дорофєєв вважає, що "португальська бомба" вибухне протягом півроку. На його думку, ця країна стане основним джерелом негативу для світових ринків, і індекси на новинах з неї кинуться вниз.
- Поки в Португалії не такий великий борг, як у Греції, але він може дуже швидко роздутися, - вважає експерт. - Потенціал зростання держоблігацій цієї країни - 20%. У найближчі півроку увага ринків переключиться з проблем Греції на Португалію.
Негатив для ринків буде полягати ще й у тому, що ЄЦБ і МВФ переситилися Грецією і на виділення траншей іншим проблемним країнам будуть йти дуже неохоче. У свою чергу інвестори не побажають обмінювати облігації на нові - з більш пізнім терміном погашення. Їх будуть бентежити слабкі економічні показники Португалії - темп зростання ВВП країни за минулий рік склав мінус 1,5%. За прогнозами на 2012-й, він впаде до мінус 3,3%.
- Ймовірно, що Лісабон попросить новий кредит. Однак ЄЦБ і МВФ будуть дуже довго радитися, чи видати його, тому що темпи зростання економіки Португалії дуже низькі, - пояснює Анна Бодрова.
Правда, існує й інший погляд: Лісабон не піде по шляху Афін і не стане одним з основних "понижувальних" факторів для світових ринків. Деякі експерти зазначають, що Португалія ефективно скорочує держвидатки і не йде на конфлікт з кредиторами.
Так, наприкінці лютого міжнародні кредитори Португалії - ЄЦБ і МВФ в цілому позитивно оцінили виконання програми скорочення держвидатків в країні і схвалили кредитний транш в розмірі €14,9 млрд.
- Греція встала в опозицію до кредиторів. Португалія цього зробити не повинна. У цієї країни репутація набагато краща, ніж у Греції. МВФ і ЄЦБ будуть підживлювати ринок кредитами, - сперечається з колегами директор аналітичного департаменту ІГ "Норд-Капітал" Володимир Рожанковський. - Португалія дотримується плану скорочення витрат і не буде використовувати кредити на премії уряду. Тоді як у Греції нецільове витрачання кредитів цілком можливе.
За словами експерта, Португалія може повторити шлях не Греції, а Ісландії, борг якої в 2008 році досяг $85 млрд при ВВП в $13 млрд і склав 653,8% ВВП. Але в 2011 році ісландці скоротили борг вже до 68%.
- МВФ охоче надає Ісландії кредити, бо бачить, що країна заощаджує, і правильно переорієнтувалася на більш дохідні галузі. Зараз Португалія теж повинна зробити упор на туризм, - сказав Рожанковський.
Тим більше ситуація в Португалії дійсно не настільки критична в порівнянні з Грецією. На сьогоднішній день борг португальців становить 98% ВВП, тоді як у греків майже в два рази більше - 163%. За прогнозами МВФ, борг Португалії досягне позначки в 115% ВВП цього року і в 2013 році почне поступово знижуватися. Тому Лісабон може і не прийняти афінську естафетну паличку, і "бомба сповільненої дії" так і не вибухне.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас