США і Канада стурбовані ГМО-маркуванням в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і Канада стурбовані ГМО-маркуванням в Україні

Аграрний ринок
5167
У США і Канаді занепокоїлися планами українського уряду змінити систему маркування харчових продуктів на вміст у них ГМО.
Питання викликало пропозицію скасувати мінімальний поріг маркування в 0,9%. Якщо МОЗ не зможе надати наукове обґрунтування ГМО-маркування всіх продуктів харчування і постанова Кабміну все ж таки набере чинності, це питання може стати об'єктом розгляду в органі з вирішення спорів СОТ, пише Коммерсант-Україна.
У розпорядженні видання опинилися копії листів, спрямованих до Міністерства економічного розвитку і торгівлі з Канади і США. Міністерство закордонних справ і зовнішньої торгівлі Канади в листі від 23 лютого і асоціація "Рада міцних алкогольних напоїв" (США) в листі від 28 лютого попросили Україну пояснити доцільність прийняття Кабміном постанови про затвердження "Порядку етикетування (маркування) харчових продуктів щодо вмісту в них генетично модифікованих організмів". Торгові партнери попросили "надати наукове обґрунтування вимог до маркування продуктів, що містять ГМО, які були науково оцінені як безпечні для споживання людини, а також необхідності ГМО-маркування продуктів харчування, які не містять ГМО".
Причини інтересу цих країн очевидні: США є найбільшим виробником ГМО-продукції в світі, а Канада до останнього часу входила в трійку лідерів. Найбільш активно в світі вирощуються модифікована соя, кукурудза, бавовна, томати, рапс і картопля.
Довести наукову обґрунтованість зміни системи ГМО-маркування Україні буде непросто, оскільки в тих же США цю проблему досліджують майже сорок років, пояснив один з експертів, який консультував уряд. "Набагато простіше, якби ми уніфікували стандарти до норм ЄС, які і так набагато суворіші, ніж у США. Однак і в ЄС маркування відсутності ГМО не є обов'язковим, а маркування наявності ГМО необхідне лише для продуктів, до складу яких входить не менше 0,9% компонентів, що містять ГМО", - зазначив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас