Дохідна справа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дохідна справа

Фондовий ринок
485
Кабінет міністрів змінив умови випуску облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), які використовуються для капіталізації НАК "Нафтогаз України". Згідно з постановою N170 від 5 березня, дохідність паперів підвищена з 9,5% до 9,95% річних, а термін обігу зменшено з 10 до 3 років. Ними капітал "Нафтогазу" буде збільшено на 6 млрд грн.
Вперше рішення про випуск ОВДП для капіталізації "Нафтогазу" було схвалено в 2009 році урядом Юлії Тимошенко - його капітал був збільшений на 18,6 млрд грн. З тих пір статутний капітал "Нафтогазу" був доведений до 49,84 млрд грн. Для цієї мети держбюджет 2012 року передбачає випуск ОВДП на суму 12 млрд грн. До цих пір основними покупцями держоблігацій у "Нафтогазу" були Ощадбанк і Дельта Банк, які укладали з ним угоди РЕПО.
Учасники ринку вважають, що зміна умов випуску держпаперів зробить їх ринковими. "Це рішення додасть облігаціям ліквідності, так як інвесторів, готових вкладати кошти в довгострокові папери, дуже мало. Однак на ринку досить багато аналогічних трирічних облігацій", - відзначає перший заступник голови ради директорів Дельта Банку Віталій Масюра. Ця ініціатива підвищить привабливість паперів за рахунок більш коротких термінів розміщення. "Підвищення ставки і зниження терміну обігу - дуже правильний хід. Ринку на 10 років немає, а на 3 роки - є. Можливо, це заслуга нового прагматичного міністра", - припускає заступник голови правління одного з банків.
Втім, експерти навіть підвищену ставку ОВДП називають недостатньо цікавою, щоб різко підвищити попит з боку інвесторів. "На ринку існує попит на трирічні ПДВ-облігації. Однак ставка 9,95% не дуже цікава, оскільки такі папери торгуються під 16-17%. Тому нові ОВДП для "Нафтогазу" навряд чи будуть активно продаватися. Їх можна взяти в короткострокове РЕПО", - вважає голова ради директорів ГК "Інвестиційний Капітал Україна" Валерія Гонтарєва. "На ринку повністю відсутній попит на 5-10-річні ОВДП. Випуск 3-річних замість 10-річних паперів дасть можливість "Нафтогазу" проводити операції РЕПО або потенційно продати ці папери на ринку, але тільки в тому випадку, якщо їх дохідність буде на рівні вторинного ринку 16-17% річних", - говорить трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Дмитро Сидоров.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас