Росія перед вибором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія перед вибором

Казна та Політика
759
Сьогодні росіяни будуть обирати Президента. Символічно, що день виборів випав на першу неділю Великого посту, коли православна церква святкує день Торжества Православ'я.
Президентські вибори в Росії вже вкотре називають безальтернативними. Експерти та аналітики кажуть, що цього разу видно кризу політичної системи.
В бюлетенях росіяни зможуть поставити галочки навпроти прізвищ Володимира Жириновського від ДЛПР, Геннадія Зюганова від КПРФ, Сергія Миронова від "Справедливої Росії", самовисуванця Михайла Прохорова і Володимира Путіна від "Єдиної Росії".
У важкодоступних і віддалених куточках країни росіяни вже проголосували. Право зробити свій вибір до "дня тиші" 3 березня було у 1% росіян - жителів віддалених місцевостей 37 регіонів країни.
18 лютого розпочалося дострокове голосування для росіян, які перебувають за кордоном. Таких налічується близько 80 тис. в 58 країнах світу.
Дострокове голосування одного виборця обійшлося державі майже в 20 дол. Але в ряді регіонів, таких як Сахалін, Ханти-Мансійська автономна область, Забайкалля і Чукотка, витрати можуть вирости майже в чотири рази.
Вперше Президент РФ обиратиметься на шестирічний термін. Виборчу кампанію експерти називають однією з найбільш активних і найцікавіших в історії сучасної Росії. У ній знайшлося місце скандалам, неймовірним обіцянкам, і навіть замахам на вбивство.
Передвиборна агітація обійшлася кандидатам не багато ні мало в 44 млн 750 тис. дол.. Сбербанк Росії повідомив, що на президентську кампанію прем'єр-міністра Володимира Путіна було витрачено трохи більше 14 млн дол, бізнесмена Михайла Прохорова - близько 10 млн дол, лідера КПРФ Геннадія Зюганова - 8,5 млн дол, керівника ЛДПР Володимира Жириновського - приблизно 7 млн дол, глави "Справедливої Росії" Сергія Миронова - 4 млн дол.
Володимир Путін
Поки електорат тільки збирався ставити галочки в бюлетенях, чинний Президент свій вибір вже зробив. На з'їзді "Єдиної Росії" 24 вересня 2011 р. Дмитро Медведєв запропонував висунути в президенти нинішнього прем'єр-міністра Володимира Путіна і тим самим вирішив головну інтригу майбутніх виборів. 27 листопада на подібному з'їзді "Єдина Росія" офіційно висунула Путіна кандидатом на найвищу посаду в країні. 20 лютого він став першим кого, офіційно зареєструвала ЦВК РФ.
Сумнівів у тому, що перемогу на виборах отримає чинний прем'єр-міністр, майже немає. У нього найвищі рейтинги. Сам він, нічого незвичайного в цьому не бачить і пояснює високі рейтинги тим, що за два терміни його президентства в два з половиною рази скоротилася кількість бідних. І згідно передвиборчим обіцянкам, на які був дуже щедрий останнім часом, збирається зменшити кількість бідних людей в РФ ще більше.
Більше грошей прем'єр почав обіцяти росіянам після того, як обертів набрала громадянська кампанія "За чесні вибори".
Експерти оцінюють вантаж передвиборних обіцянок путина в 50 млрд дол на рік. Без зростання податків, потягнути такі додаткові витрати країні буде дуже не просто.
Прем'єр обіцяє серйозне підвищення зарплат і пенсій. Однак, не говорить де взяти такі гроші. Зокрема, Путін пообіцяв довести соцвиплати до 2% від ВВП країни. Але, на думку міністра фінансів РФ Антона Сілуанова, 1,4 трлн руб. додаткових витрат обернуться значним підвищенням податків. Він виключає можливість взяти таку гігантську суму в борг, і закликав Путіна стримати витрати.
Плани Володимира Путіна щодо збільшення соціальних виплат, на думку економістів, можуть довести дефіцит бюджету країни до 10% уже до 2030 р. Ніяка економіка такого навантаження не витримає. А так як у здатність Путіна скоротити ним же ініційовані витрати ні експерти, ні бізнес, ні чиновники не вірять, готуються до гіршого - зростання податків або держборгу.
Володимир Путін був зосереджений на серйозних грошових і політичних питаннях, однак і від нього були несподіванки. Путін заявив, що Росія може повернутися до переводу стрілок годинника. Також він запропонував серйозно подумати про скорочення новорічних і збільшенні травневих свят.
Незважаючи на те, що альтернативи Путіну практично ніхто не бачить, протестні настрої наростають, а політики та експерти говорять про те, що йому пора віддати віжки правління. Наприклад, Михайло Горбачов порівняв Путіна з Маргарет Тетчер. "Вона пробула при владі занадто довго. Суспільство втомилося", - сказав він. На думку Горбачова, якщо Путін не виконає обіцянки, "нове покоління гласності" відсторонить його.
На думку Горбачова, протестний рух буде наростати, а якщо Путін вдасться до репресій, його змусять піти достроково.
Про завершення "Епохи Путіна" говорив і колишній прем'єр-мінстр Бельгії, лідер ліберальної групи Європарламенту Гі Вергофстадт. На його думку 4 березня - день почав кінця путінської єпохи. Бельгійський політик упевнений, що незважаючи на обіцянки стабільності, ці вибори її не принесуть. Більш підходящим, за його словами було б слово "стагнація" не тільки для Росії, але і для цілого регіону.
На Заході, як і в самій Росії мало хто сумнівається, що Володимир Путін повернеться в крісло Президента. Однак, це повернення може похитнути російську стабільність. Так, наприклад, вважають експерти з Королівського інституту міжнародних справ у Лондоні. Вони у своєму звіті відзначають непохитність Путіна, що загрожує Росії нестабільністю.
Наголошується, що проблеми політичної системи в Росії обтяжені недоліком модернізації економіки. В таких умовах, вважають експерти, Путін і його соратники можуть почати шукати джерело проблем за кордоном. Експерти зазначають, що Росія побоюється втратити лідерство і контроль в регіоні. Це, зокрема, стосується України.
Замах
Фарб до цієї кампанію привнесли і спецслужби, запобігши замаху на Володимира Путіна. У понеділок стало відомо, що завдяки взаємодії української та російської спецслужб в Одесі були затримані троє громадян РФ, які готували замах. Одним із затриманих виявився 31-річний Адам Осман, який перебуває в міжнародному розшуку. За даними правоохоронних органів, терористи готувалися підірвати урядовий кортеж в Москві одразу після виборів. Вибухівку вже завезли в російську столицю і сховали в районі Кутузівського проспекту. Є думка, що до підготовки цього теракту був причетний ватажок чеченських екстремістів Доку Умаров.
За інформацією журналістів, з 2001 р. на Путіна готувалося як мінімум чотири замахи. Наприклад, 4 року тому в березні 2008 р. в ЗМІ з'явилася інформація, що замах на Путіна, який був тоді Президентом, готував громадянин Таджикистану.
Активно відреагувала на інформацію про замах західна преса. Британська The Independent писала, що підозри викликає в першу чергу, час, коли з'явилася ця інформація. На думку видання, все склалося аж надто зручно. Американське видання TIME також роздумувало над тим, чи не є це передвиборним маневром з метою ще більше посилити позиції Путіна.
Але, якщо подивитися на його останні рейтинги, то він навряд чи потребує того, щоб вигадувати найманих вбивць. Чергове опитування громадської думки показало, що дві третини респондентів з числа тих, хто визначився, сказали, що проголосують за Путіна.
Незалежно від того, правда чи вигадка історія із замахом, писала іспанська газета La Vanguardia, ці повідомлення роблять ситуацію в країні ще більш напруженою, а новини про невдалий замах грають на руку головному претенденту на президентський пост.
Геннадій Зюганов
Геннадій Зюганов тричі посідав друге місце на виборах Президента Росії. У 1996 р. він вийшов з Борисом Єльциним у другий тур. У пресі зазначають, що саме тоді він міг би стати Президентом РФ, але упустив свій шанс змінити вектор розвитку Росії.
Під час цієї виборчої кампанії Геннадій Зюганов, здивував своєю думкою з приводу другої за значимістю посади в країні. Лідер КПРФ запропонував об'єднати посади глави держави і прем'єр-міністра. Головний комуніст країни також сказав, що в разі своєї перемоги на виборах має намір поставити на чолі Держдуми свого суперника Сергія Миронова.
Сергій Миронов
Він був у трійці "перших осіб" держави, але роки його роботи головою Ради Федерації, на думку експертів, призвели лише до того, що сенс існування цього органу перестали розуміти навіть освічені в політиці громадяни.
Сам Миронов, особливо на фінішній прямій президентських перегонів, поводився досить тихо і гучними заявами народ не хвилював. Лідер "Справедливої Росії" лише натякнув комуністам, що не проти об'єднання.
Миронова також називають політиком, який вже втрачав свій шанс на перемогу.
Володимир Жириновський
Жириновський ще один "довгожитель" російських президентських виборів. Він брав участь у виборах президента РСФСР ще в 1991 р.
Він не перестає дивувати громадян своїми емоційністю і епатажем. Ось, і ця кампанія для нього також стала анекдотом. Чого варте тільки гасло "Жириновський, або буде гірше". Глибоко зачепило захисників і любителів тварин те, як він бив осла, запряженого в санки, що символізували Росію в передвиборчому ролику.
Крім усього іншого, Жириновський посварився і поп-дівою Аллою Пугачовою - довіреною особою мільярдера Михайла Прохорова. На зйомках програми Володимира Соловйова "Поєдинок" лідер ЛДПР Володимир Жириновський накричав на співачку і звинуватив її в продажності. Вона ж, затаврувала його званням "ганьба країни" і назвала психом.
Михайло Прохоров
"Свіжа кров", наймолодше політичне обличчя нинішньої боротьби за пост Президента мільярдер - Михайло Прохоров.
За його словами, в разі обрання, він буде співпрацювати з екс-главою Мінфіну РФ Олексієм Кудріним.
Як тільки Прохоров заявив про намір балотуватися на пост Президента, він сказав, що свідомий того, що не всі його ідеї будуть до вподоби більшості виборців, однак він вважає своїм громадянським обов'язком довести цю інформацію до росіян.
Вже після виборів Прохоров має намір організувати нову партію, що буде формуватися "знизу". Про наміри поборотися за крісло Президента Прохоров заявляв ще, будучи головою партії "Правое дело", якщо та посяде друге місце на виборах до Держдуми. Однак, незабаром бізнесмен залишив партію, а її представники не отримали місць в Думі.
Одним з недоліків Прохорова вважають те, що у нього немає "першої леді". Одружити бізнесмена взялася Алла Пугачова, назвавши Прохорова "приголомшливим продуктом". Сам же мільярдер обіцяв обов'язково знайти супутницю життя, якщо стане главою держави. Заради цієї посади він готовий продати свій бізнес і працювати без зарплати.
Можливо, однією з найбільш яскравих заяв соціально-історичного характеру Прохорова було про те, що потрібно поховати Леніна. За його словами це зробити необхідно, проте з усією повагою до людей, які цієї думки не поділяють.
Крім політичного та економічного життя країни, думає Прохоров і про більш насущні речі - про переїзд. За його словами, Кремль потрібно віддати під музей, а Президенту знайти більш зручне для роботи місце. У Кремлі, на думку Прохорова, погана атмосфера.
Деякі аналітики називають його ставлення до виборів чимось на кшталт хобі. Та й у суспільства ставлення до нього двояке. Одні називають його людиною і політиком нової генерації. Інші представники консервативного російського суспільства кивають на те, що Прохоров не був одружений, у нього немає дітей, але є величезні статки, що у багатьох викликає підозри щодо чесності та моральності. Також активно пригадують "куршавельскую історію", коли Прохоров відпочивав в компанії молодих моделей.
Провокації та порушення
За кілька днів до виборів, Володимир Путін сказав на зустрічі зі своїми довіреними особами, що опозиція готується до фальсифікацій - вкидання бюлетенів, для того щоб потім заявити про нелегітимність виборів. Опозиціонери, навпаки звинувачують у підготовці фальсифікацій кандидата від влади. Експерти частково поділяють думку опозиції, кажучи, що адміністративного ресурсу на цих виборах буде більш ніж достатньо. Опозиції ж, потрібно буде зосередитися на тому, щоб задокументувати всі можливі порушення.
Можливістю фальсифікацій на російських виборах стурбовані і в Євросоюзі. Там прийняли резолюцію з закликом організувати чесні та прозорі вибори. Також в ЄС попросили Росію не заважати роботі спостерігачів, як це було на виборах до Держдуми. Відповідь не змусила себе довго чекати. У Росії сказали, що Європа випереджає події і поспішає з висновками. У попередній резолюції за підсумками Думська виборів лідери країн Європи відзначали втручання держава у вибори на всіх етапах і рівнях, а також заангажованість ЗМІ. На наступний же день, після прийняття резолюції президент Медведєв сказав, що для нього резолюції Європарламенту "нічого не значать".
Деякі правозахисні групи заявили про готовність надавати безкоштовну правову допомогу під час виборів. 4 березня будуть працювати гарячої телефонної лінії майже у всіх великих містах РФ.
Вже заплановані і мітинги від опозиції. Остання масштабна акція відбулась у Москві наприкінці лютого. Тоді тисячі противників нинішньої влади з білими стрічками та іншими символами російського протесту вибудували "живий ланцюг" уздовж 15-кілометрового Садового кільця.
"Велике біле коло" задумали як продовження масових акцій "за чесні вибори". Для того, щоб замкнути коло потрібно було, щоб пліч-о-пліч стали близько 35 тис людей. І організаторам акції це вдалося.
Акції протестів почалися в Росії після думських виборів наприкінці минулого року. Перемогу на них здобула "Єдина Росія", отримавши в Держдумі шостого скликання 238 мандатів. 92 місця у КПРФ, "Справедлива Росія" і ЛДПР отримали відповідно 64 і 56 крісел. Результати цих виборів і викликали масові акції протесту. Два масштабних мітинги з вимогами перерахунку голосів відбулися на Болотяній площі та проспекті Сахарова. Мітингувальники вимагали проведення новий, чесних і відкритих виборів, розслідування всіх фактів порушень і закликали до відставки глави ЦВК Володимира Чурова
На захист чесних виборів по всій країні проходили акції протесту. Були затримані сотні їх учасників.
Люди почали виходити і на підтримку Володимира Путіна. Найбільша акція на підтримку прем'єра відбулася на Поклонній горі 4 лютого. За офіційною версією в ній брали участь від 125 до 128 тис. осіб.
Акції опозиції призначені на 5 березня, проте завтра на вулицях Москви буде чимало поліції. Безпекою в Москві завтра займуться коло 40 тис. співробітників правоохоронних органів. За даними ЗМІ, в столицю з регіонів мають прибути 6 тис. співробітників ОМОНу. Їх завданням буде не допустити несанкціонованих акцій протесту.
Що далі?
Програш Путіна, на думку експертів, підвищить довіру до російських демократичних інститутів, однак може з часом негативно позначитися на суверенних рейтингах країни. Однак, у міжнародних рейтингових агентствах відзначають, що такий хід подій суперечить базовим сценаріями і обіцяють не переглядати рейтинги, якщо справа не обійдеться одним туром голосування.
На думку Fitch, Володимир Путін, як і раніше має найбільш ймовірні шанси на перемогу на президентських виборах 4 березня.
Президент України вважає, що після російських виборів позитивно буде вирішене "газове питання". Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що відносини двох країн після виборів будуть розвиватись "по висхідній". Азаров уже неодноразово говорив, що країни "приречені на добрі стосунки". Він не втомлюється повторювати, що завдання України - зробити так, щоб північний сусід враховував наші інтереси.
Катерина Галактіонова
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас