Київ і Мінськ почали молочну війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ і Мінськ почали молочну війну

Аграрний ринок
1788
Заборону імпорту білоруських молочних продуктів українські ветеринари пояснюють систематичними порушеннями параметрів якості. Незалежні експерти прямо вказують на зв'язок з російсько-українським сирним конфліктом. Білорусь, яка потрапила під роздачу, входить до єдиного економічного простору з Росією.
Сметана з антибіотиками
Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України з 1 березня 2012 р. тимчасово призупинила ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Республіки Білорусь. Офіційна причина заборони - істотне перевищення залишків ветеринарних препаратів, що вводяться тамтешнім коровам. Мова, в основному, про антибіотики в білоруському молоці, сухе молоко, сир та інші продукти.
Перший заступник голови Держветфітослужби Володимир Горжеєв заявив, що Білорусь, починаючи з жовтня 2011 року, систематично порушує українське законодавство, постачаючи забруднену продукцію. За його словами, неодноразові офіційні звернення з проханням усунути порушення залишилися без уваги, у зв'язку з чим українські ветеринари були змушені ввести санкції.
Володимир Горжеєв також додав, що заборона введена на всі білоруські молочні продукти, тому що порушення є систематичним. Між тим, українські ветеринари пообіцяли дозволити імпорт тієї продукції, яка вже була в дорозі в Україну до введення заборони, за умови відсутності відповідних порушень. Крім того, інспектори не будуть вилучати з продажу в Україні вже завезену білоруську "молочку", бо її обсяги, за словами Горжеєва, незначні.
Відновлення поставок, говорить український чиновник, буде залежати від того, як швидко Росія надасть документальні докази належного контролю за залишками ветпрепаратів у сировині і готових молочних продуктах, призначених для українського ринку.
Сирний слід
Зв'язок з російським сирним конфліктом, який розгорівся в лютому, офіційний Київ категорично заперечують. Нагадаємо, в лютому Росія заборонила імпорт продукції спочатку трьох, а потім ще чотирьох українських підприємств-сироварів, звинувативши їх в приховуванні в продукті не дозволеної рослинної олії.
Однак українські експерти відзначають зв'язок заборони із загостренням сирного "конфлікту з Росією, яка як і Білорусь, входить до Митного союзу.
При цьому незмінно згадуються висловлювання першого заступника міністра сільського господарства і продовольства Білорусі Надії Котковець, які пішли слідом за забороною Росією ввезення українського сиру. Тоді чиновник сказала: "Швидше за все, ми підтримаємо рішення російських служб. Питання обговорюватиметься білоруськими ветслужбами". До речі, Україна взагалі не постачає твердий сир в Білорусь.
"Це - нормальний захист своїх споживачів і виробників. Білорусь входить до Митного союзу, і як тільки у нас почалися проблеми з Російською Федерацією, незважаючи на те, що в Білорусь не поставлявся жоден кілограм українського сиру, білоруські чиновники одразу ж заявили, що вони повністю його підтримують і теж будуть думати над введенням заборони (імпорту українського сиру, - ред.)", - зазначила керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник. Експерт ставить під сумнів якість білоруських молочних продуктів. Вона нагадала, що в молочну галузь Білорусі, яка перебуває під контролем держави, в останні роки не спостерігалося істотних інвестицій. Тому, зазначила вона, білоруські виробники, швидше за все, не мають у своєму розпорядженні сучасних технологій, що дозволяють усувати залишки ветпрепаратів з продукції.
Василь Вінтоняк, директор консалтингового агентства ІнфАгро має дещо іншу думку. Експерт переконаний: якість білоруських молочних продуктів не гірша від українських. Однак введення заборони є однозначною реакцією на сирний конфлікт з Росією. "Іншої відповіді я не знаходжу", - відзначає експерт.
Олександр Чагаровський, голова Українського молочного комітету, не проводить прямої паралелі з російським сирним питанням. "Це елемент захисту нашого молочного ринку, який сьогодні перебуває у тяжкому кризовому становищі", - зазначив голова комітету. Оскільки Білорусь не є членом СОТ, Україна має право застосовувати обмежувальні санкції до білоруської продукції. Чагаровський вважає, що причиною заборони стали цілком справедливі претензії до білоруських молочних продуктів, якість яких далеко не завжди відповідає заявленому рівню. А час введення заборони - в період загострення сирного питання з Росією - всього лише збіг обставин, хоча, припускає він, це могло стати каталізатором переходу даного питання в практичну площину.
Білорусів замінять поляки і новозеландці
Імпорт в Україну білоруських молочних продуктів показує різну динаміку. В останні роки скорочуються обсяги ввезення білоруського вершкового масла: в українських імпортерів кілька років тому воно було дуже популярним через його дешевизну. Істотно зросли обсяги ввезення продукції з незбираного молока (кефір, сметана, сир і тд.), А також молочних консервів (переважно згущеного молока), говорить Василь Вінтоняк.
Так, якщо в 2009 р. Україна імпортувала близько 16 тис. тонн вершкового масла, з яких 80% білоруського продукту (близько 12,8 тис. тонн), то в 2010 р. імпорт знизився до 2,97 тис. тонн , а в 2011 р. - до 1,3 тис. тонн. Для порівняння: виробництво масла в Україні в 2011 році склало 76,2 тис. тонн.
Якщо в 2010 р. в Україну було завезено 0,78 тис. тонн молочних консервів, в 2011 р. постачання зросли до 3,6 тис. тонн. Також великий обсяг ввезення продукції з незбираного молока. За даними Вінтоняка, сьогодні її в Україну ввозиться близько 600-700 тонн на місяць. Імпорт білоруського сиру при цьому був мізерним - близько 35 тонн в 2011 році.
Незважаючи на досить суттєві обсяги імпорту білоруських молочних продуктів, Україна абсолютно безболісно може переключитися, в разі необхідності, на інших постачальників, кажуть експерти. Те ж вершкове масло можна завозити як з Польщі, так і з Нової Зеландії (найбільший в світі експортер молочних продуктів).
"Ми могли б взагалі обійтися без імпорту (білоруських молочних продуктів), - переконаний Василь Вінтоняк. - Тим більше, що в цьому році, у зв'язку з обмеженням поставок сиру в Росію, сировини буде достатньо. Зокрема, масла зробимо стільки, що треба буде шукати, куди його експортувати", - відзначає директор Інфагро.
Дмитро Говдя
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас