Україна пояснила, на яких умовах дозволить ввезення молокопродуктів з Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна пояснила, на яких умовах дозволить ввезення молокопродуктів з Білорусі

Аграрний ринок
169
Україна скасує заборону на ввезення молока і молочних продуктів з Білорусі, введену з 1 березня 2012 року, за умови надання білоруською стороною гарантій належного контролю за наявністю в них антибіотиків.
Про це повідомив перший заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв, передає Інтерфакс-Україна.
"Білоруська сторона повинна надати всі гарантії, що державна ветеринарна служба республіки Білорусь повністю контролює ситуацію щодо здоров'я тварин, хвороб тварин, вмісту антибіотиків в сировині і готовій продукції", - сказав він журналістам у Києві в четвер.
Горжеєв також не виключив інспекцію українськими фахівцями системи контролю за виробництвом молока та молочних продуктів Білорусі.
Він запевнив, що заборона на ввезення молока і молокопродуктів з Білорусі не є політичною, а пов'язана виключно з поставками з цієї країни продукції, в якій вміст антибіотиків значно перевищував встановлені українським законодавством норми.
За словами Горжеєва, українські ветеринарні служби попереджали білоруських колег про можливе введення заборони ще восени минулого року, після того як перевірка продукції, що надійшла з Білорусі, виявила в ній значну кількість антибіотиків.
Він підкреслив, що цей захід є тимчасовим і спрямованим виключно на забезпечення безпеки харчових продуктів, що надходять у продаж на території України. Горжеєв уточнив, що Білорусь постачає в Україну близько 1 тис. тонн молока та молокопродуктів на місяць.
Говорячи про заборону ввезення в Україну з Білорусі свиней, свинини і продуктів з неї, що також набрала чинності з 1 березня, Горжеєв відзначив, що вона буде скасована за умови надання білоруською стороною доказів відсутності на її території африканської чуми свиней (АЧС). Він зазначив, що санкції відносно свиней і свинини з Білорусі введені через те, що українська сторона не виключає занесення на білоруську територію збудника АЧС.
Горжеєв підкреслив, що проникнення АЧС на територію України спричинить значні економічні збитки, оскільки доведеться знищувати все поголів'я в радіусі 20 км від вогнища цього захворювання.
Крім того, за його словами, деякі країни можуть відмовитися від імпорту українського фуражного зерна в разі спалаху АЧС на території країни.
Як повідомлялося, Держветфітослужба України з 1 березня 2012 року тимчасово призупинила ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Білорусі, а також тварин, сприйнятливих до АЧС, продукції та сировини з них.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас