Газпром пішов на нові поступки в контракті з Eni — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром пішов на нові поступки в контракті з Eni

Енергетика
450
"Газпром" погодився "скоригувати" умови поставок газу до Італії, повідомив російський концерн за підсумками зустрічі глав компаній Олексія Міллера і Паоло Скароні в четвер в Москві.
У 2011 року "Газпром" збільшив поставки до Італії на 31% - до 17,08 млрд кубометрів через те, що з березня по жовтень Лівія припиняла поставки газу в Італію. Проте повністю ситуація не виправилася - в минулому році Eni не виконала зобов'язання з відбору мінімальних контрактних обсягів (take-or-pay) на 5 млрд кубометрів проти майже 9 млрд кубометрів в 2010 році. При цьому незалежні імпортери російського газу навпаки - Promgas, Sinergie Italiane, EGL - закуповували газ навіть понад контрактні кількості.
У позаминулому році "Газпром" уже переглядав контракти з італійськими імпортерами. Тоді Eni отримала з жовтня 2009 року знижку в ціні газу (приблизно $40 на тисячу кубометрів) і тимчасове зниження планки take-or-pay. У 2010 році ціна поставок російського газу в Італію склалася на рівні $330, в 2011 - $410 за тисячу кубометрів.
Торік італійські імпортери зажадали нових поступок. Вже оформлені нові контрактні умови з PremiumGas, Edison, Sinergie Italiane, тривають переговори з EGL. За коментарями менеджерів "Газпрому", зараз покупцям пропонувалися знижки 7-10%.
Також Міллер і Скароні розглянули виконання докладного плану заходів будівництва газопроводу "Південний потік" в варіанті максимальної потужності - 63 млрд. куб. м. Сторони підтвердили намір прийняти остаточне інвестиційне рішення щодо морської частини проекту "Південний потік" в листопаді поточного року і почати будівництво в грудні 2012 року. Перші поставки по газопроводу заплановано на кінець 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас