Експерт: Скоро на українські банки чекають серйозні укрупнення, злиття і поглинання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Скоро на українські банки чекають серйозні укрупнення, злиття і поглинання

1646
Серйозні зміни в українському банківському секторі повинні можуть відбутися в найближчі три роки. Це будуть серйозні укрупнення, великі злиття і поглинання - все те, що очікувалося за кризи 2009 року, і що не реалізувалося, але має обов'язково відбутися. Таку думку під час відеоінтерв'ю на Finance.ua висловив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.
За його словами, зараз український банківський сектор стикається з безліччю ризиків, які виходять з декількох джерел. У першу чергу, з боку Європи.
"Не забувайте, що списання боргів Греції можливо добре для Греції, але точно не дуже добре для європейських банків, які втратили на цьому гроші. Вони самі потребують додаткового капіталу, який оцінюється в близько 120 млрд. євро. Вони будуть намагатися шукати для себе капітал. Це означає, що підтримувати дочки по всьому світу - щонайменше не пріоритет номер один. Вони будуть намагатися підтримувати самих себе. Тому можливості на отримання додаткового капіталу іноземними банками, що працюють в Україні, сильно знижуються", - зазначив експерт.
Наступне джерело ризиків - повільне відновлення довіри до українських банків. Найменше негативне переміщення може зруйнувати так складно відтворену довіру до українського банківського сектору.
Ще одна зона ризику - політика НБУ. З одного боку, Нацбанк намагається вирішувати якісь окремі питання за рахунок інших питань. Наприклад, затиск ліквідності в українських комбанках дає можливість вирішити питання, пов'язані з тиском на гривню, але явно заважає кредитуванню економіки, заважає банкам заробляти.
Наступний важливий ризик - можливість рефінансування боргів.
"Не забувайте, що банки мають велику кількість боргу, і ці борги розміщені в світі. Це не борги внутрішні - це борги, які були розміщені в Європі або США, які треба або віддати, або рефінансувати. Мені шкода про це говорити, але панове банкіри, які в 2006-2008 рр. примудрялися збільшувати кредитування на 70% на рік за рахунок того, що залучали короткострокові кредити і ресурси, кінець кінцем повинні за це розплачуватися. А розплачуватися - це означає постійний головний біль, пов'язаний з тим, що ці борги треба рефінансувати", - зазначив Устенко.
Побачити "живу" думку експерта з цього, а також з інших питань, ви можете на сторінці "Відеоінтерв'ю з Олегом Устенко".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас