ЄС не розглядає можливість виходу Греції з Єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не розглядає можливість виходу Греції з Єврозони

Казна та Політика
185
Країни Європейського Союзу (ЄС) і Єврогрупа (ЕГ) зокрема не розглядають можливість виходу Греції з єврозони. Про це повідомив на засіданні Європарламенту в Брюсселі глава зборів міністрів фінансів Європи і прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер, передає Reuters.
"До єврозони входять 17 країн, і в наші плани не входить зміна її складу. Припущення про можливий вихід Греції з єврозони ми не розглядаємо як робоче або можливе", - сказав глава ЄГ.
Сьогодні міністри фінансів країн Євросоюзу проведуть зустріч з питання реструктуризації грецького боргу приватним кредиторам в столиці Бельгії м. Брюссель. Очікується, що під час зустрічі міністри оцінять прогрес, досягнутий Грецією щодо досягнення вимог, необхідних для отримання другого кредитного траншу.
Нещодавно міжнародне рейтингове агентство S&P слідом за агентством Fitch знизило кредитний рейтинг Греції до SD (вибірковий дефолт). Дане рішення було викликане введенням в угоду про реструктуризацію грецького боргу низки положень про колективну дію (collective action clause), які, на думку агентства, зроблять реструктуризацію боргу проблемною і зменшать можливості приватних інвесторів впливати на процес реструктуризації і переговорів.
Раніше рейтингове агентство Moody's Investors Service відзначало, що ризик дефолту Греції залишиться високим навіть після успішного обміну держоблігацій, що належать приватному сектору, який дозволить списати близько 100 млрд євро грецького боргу.
Нагадаємо, 21 лютого 2012 р. міністри фінансів єврозони схвалили другу програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро - понад чинну програму на 110 млрд євро, затверджену в травні 2010 р.
Нові кредити укупі з обміном держоблігацій Греції, що належать приватному сектору, повинні допомогти країні скоротити державний борг до 120,5% від ВВП до 2020 р. - у порівнянні з 165% ВВП на поточний момент.
На кожні 100 євро старих паперів інвестори отримають нові облігації номіналом 31,5 євро плюс короткострокові папери Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) номіналом 15 євро (таким чином буде реалізовано скорочення основного боргу на 53,5%). Грецький уряд встановив, що буде зобов'язаний виконати обмін тільки після досягнення 90-процентного рівня участі інвесторів, якщо ж до обміну буде пред'явлено від 75% до 90% паперів, Греція прийме рішення виходячи з консультацій з єврозоною і Міжнародним валютним фондом (МВФ).
Грецький уряд 11 лютого схвалив кредитну угоду з ЄС і МВФ. План економії пропонує зниження мінімальної оплати праці на 22%, скорочення бюджетних робочих місць на 150 тис. і зменшення пенсій. Крім того, до вимог ЄС входить скорочення видатків на додаткові 325 млн євро, а також "докази того, що Греція буде проводити реформи" перш, ніж фінансова допомога буде надана.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас