Грузія грає з Росією відкрито — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія грає з Росією відкрито

1136
"Ми готові дати світу шанс, - оголосив у вівторок увечері під час виступу в парламенті Михайло Саакашвілі, процитувавши текст відомої пісні Джона Леннона, - і з цією метою в односторонньому порядку скасовуємо візовий режим з РФ, щоб до нас приїжджало більше російських туристів і бізнесменів". Депутати зустріли слова бурхливими оплесками. "Нехай кожен російський бізнесмен знає, що у нас немає обмежень на ввезення або вивезення капіталу, немає корупції, бандитського свавілля і бюрократичної тяганини, - продовжував президент Грузії, з якою у Росії з серпня 2008 року розірвані дипвідносини. - Кожен російський турист відчує, що Грузія вільна від насильства. Тут вони можуть вільно пити боржомі і вино, за якими скучили".
Експерти в Тбілісі вважають, що, скасовуючи візовий режим з Росією, президент Саакашвілі намагається вирішити кілька завдань. "На Заході цей жест буде сприйнятий як підтвердження прагнення поліпшити відносини з Москвою, - заявив незалежний експерт Давид Авалішвілі. - Причому жест буде ще більш ефектним, бо Росія навряд чи відповість взаємністю". З тим, що Росія найближчим часом не скасує візовий режим з Грузією, згодні більшість грузинських експертів.
У свою чергу в МЗС Грузії повідомили, що ініціатива президента не стала несподіванкою. "Це питання опрацьовується. В даний момент росіяни користуються полегшеним режимом і можуть отримувати візи безпосередньо на кордоні, - пояснило джерело в МЗС. - Відтепер не потрібно буде ставити візи, і громадянин Росії зможе в'їхати в країну через будь-який з легальних КПП, пред'явивши діючий паспорт РФ".
Згадка про необхідність перетину кордону "через легальні КПП" є важливою. Громадяни РФ, які хоча б раз побували в Абхазії і Південній Осетії, вважаються порушниками кордону, і в разі їх подальшого приїзду в Грузію їм загрожує великий штраф або навіть тюремне ув'язнення.
У 2010 році Михайло Саакашвілі ввів безвізовий режим для жителів республік Північного Кавказу, що в'їжджають в країну через КПП "Верхній Ларс" на північноосетинській ділянці російсько-грузинського кордону. Незабаром після цього він поширив цю пільгу на всіх росіян, які бажають перетнути кордон саме на цій ділянці. Разом з тим громадяни РФ, які потрапляють до Грузії через азербайджано-грузинський, вірмено-грузинський, турецько-грузинський кордон або прилітають в один з двох міжнародних аеропортів (Тбілісі та Батумі), як і раніше, платили візовий збір. Тепер він скасовується. Причому росіяни, які прилітають в Тбілісі, незабаром зможуть обходитися без спілкування з грузинськими прикордонниками. Як і громадяни Грузії, а також країн ЄС при перетині кордону вони повинні будуть лише провести паспортом у відкритому вигляді через спеціальний пристрій.
Вчора ж указ Михайла Саакашвілі був оприлюднений в "Законодавчому віснику Грузії" і тим самим набрав чинності.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас