Бізнес став на шлях виправлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес став на шлях виправлення

1336
Паралельно з підготовкою в уряді та парламенті поправок до Податкового кодексу члени УСПП запропонували своє бачення податкових норм, яке має послабити дисбаланс інтересів держави та платників, а також замінити фіскальну функцію податкової системи стимулюючою. Від сплати податку на прибуток звільнені суднобудівники та підприємства легкої промисловості. Тепер його не хочуть платити представники суднобудівного машинобудування та приладобудування, а також науково-конструкторські підприємства галузі. Виробникам дитячих товарів обіцяють дозволити вносити лише половину ставки ПДВ, а при ввезенні сировини і матеріалів взагалі не платити податок або ж отримати відстрочку на 90 днів.
За словами голови правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентини Ізовіт, цих пільг підприємства галузі просять вже 10 років, оскільки власного виробництва сировини - ниток, хімічних волокон, тканин - в Україні немає, а тривалий цикл виробництва позбавляє бізнес обігових коштів. "Ставка ПДВ у 7-10% на виробництво дитячого асортименту для нас підйомна. Це дозволить припинити потік імпорту і збільшить зайнятість", - додає Ізовіт. Вона не прогнозує зниження ціни готових товарів, оскільки частина зекономлених коштів піде на оплату енергоносіїв, що дорожчають. Член парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Олег Царьов (Партія регіонів) готовий підтримати пільговий режим для легкої промисловості, але для бюджету було б ефективніше змінити систему оцінки товару на кордоні, відмовившись від оподаткування за вагою.
Перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський назвав будь-які податкові пільги злом, показавши, що налаштований на їх ліквідацію. На думку президента Академії фінансового управління Тетяни Єфименко (допомагає готувати законопроект УСПП), негативним фактором є не існування пільг, а їх незбалансованість з іншими механізмами стимулювання бізнесу. "Для фінансування бюджету ми нарощуємо піраміду ОВДП і пропонуємо банкам не кредитувати бізнес, а викуповувати облігації", - говорить Царьов.
Серед запропонованих УСПП змін - скасування права податківців звертатися до судів із заявою про вилучення первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, спрощення процедури подання податкової декларації з можливістю її добровільної пересилання в електронному вигляді для малого бізнесу. В разі відправки декларації поштою днем її отримання вважатиметься день її надходження до відділення зв'язку, а не поштового повідомлення з відміткою про вручення податковим органам. За словами директора економічного департаменту УСПП Юлії Дроговоз, в документ включено пропозиції Телекомунікаційної палати та Асоціації міжнародних автоперевізників (АсМАП). Палата зверталася з проханням врегулювати питання сплати роялті теле- і радіокомпаній та можливості їх включення до витрат. На сьогоднішній день вони обмежені в такому праві, хоча роялті становить 80-85% їхніх витрат. "Пропозиції АсМАП стосується перегляду оподаткування витрат на ремонт. Поточних ремонтів більше, ніж капітальних, і якщо ці витрати включати до витрат, то оподатковуваний прибуток зменшиться", - говорить експерт.
Водночас УСПП ініціює новий вид штрафу - за порушення термінів або відсутність реєстрації податкових накладних у єдиному реєстрі в розмірі від 10 до 50% від суми ПДВ у накладній або розрахунку коректування. Таким чином, зазначає Тетяна Єфименко, автори поправок шукають спосіб збільшити кількість підприємств, які можуть претендувати на повернення ПДВ в автоматичному режимі. За словами Олега Царьова, проблема нереєстрації була актуальна півроку тому, а зараз одним із спірних моментів, що вимагають врегулювання, є виключне право податківців визнавати угоди нікчемними. Між тим це має бути компетенцією судів. Законопроект знайшов прихильників у Мінфіні, говорить співрозмовник у міністерстві, проте введення пільг поки не підтримано.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас