Україна тимчасово призупиняє ввезення молока і свинини з Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна тимчасово призупиняє ввезення молока і свинини з Білорусі

Аграрний ринок
2823
Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України з 1 березня 2012 р. тимчасово призупиняє ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Білорусі, а також тварин, сприйнятливих до африканської чуми свиней (АЧС), продукції та сировини з них.
Як повідомляє прес-служба Держветфітослужби в середу, при здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю молочних продуктів, що імпортуються з Білорусі в Україну, тільки протягом лютого 2012 року виявлено низку порушень ветеринарно-санітарних вимог України.
Зокрема, виявлено перевищення максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів у молочних продуктах білоруських виробників. "Це, в свою чергу, свідчить про системні порушення і недостатній контроль з боку компетентного органу Республіки Білорусь за використанням ветеринарних препаратів та дотриманням підприємствами Білорусі вимог країни-імпортера", - зазначили прес-службі.
Крім того, в Держветфітослужбі України нагадали, що 16 лютого в с.Незнаново Новогрудського району Гродненської області Білорусі було вилучено і знищено (спалено) все поголів'я свиней з приватних господарств громадян. Водночас, згідно із заявами Міністерства сільського господарства Білорусі та департаменту ветеринарного і продовольчого контролю республіки, зазначені дії були вчинені в рамках навчань з боротьби з АЧС.
"Враховуючи, що Республіка Білорусь входить до Митного союзу, що спричиняє відсутність митного і ветеринарного контролю при перетині державного кордону з Російською Федерацією, де протягом останніх 5-ти років відзначається складна епізоотична ситуація з африканською чумою свиней, і беручи до уваги значну кількість спалахів цього захворювання в Центральному (прикордонному з Республікою Білорусь) федеральному окрузі РФ в минулому році, існує ймовірність того, що випадок в с.Незнаново зумовлений занесенням збудника африканської чуми свиней в Республіку Білорусь", - підкреслили в українському відомстві.
Крім того, в Держветфітослужбі пояснили, що у разі занесення збудника АЧС на територію України може бути заборонений експорт зерна, знищено значне поголів'я свиней, будуть прийняті інші обмежувальні заходи, які будуть мати негативні економічні наслідки. "Ситуація, що склалася в РФ, а на сьогодні невизначеність щодо цього захворювання в Республіці Білорусь, створює загрозу біобезпеці України", - заявили в Держветфітослужбі.
У зв'язку з цим ввезення на територію України сприйнятливих до АЧС тварин, продукції та сировини з них з Білорусі тимчасово, до з'ясування обставин, заборонено.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас