Колайдер знову готовий до запуску — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колайдер знову готовий до запуску

60
Майже три місяці на Великому адронному колайдері йшли ремонтні роботи, і зараз прискорювач знову готовий до запуску. Це рідкісний момент, коли детектори не випромінюють радіацію і спуститися до них можна без ризику для здоров'я.
Прискорювач зупиняють раз на рік - робити це обов'язково. Незважаючи на те, що в ЦЕРНі - Європейському центрі ядерних досліджень - використовуються вищі технологічні досягнення, частки високих енергій випалюють деякі елементи детекторів, і вони, як старі запчастини, вимагають планової заміни.
"Зимові канікули" прискорювача роблять практично безглуздими численні таблички зі знаком випромінювання: адже радіоактивні елементи, що коротко живуть, встигають розкластися, і на глибині радіація навіть менша, ніж на поверхні.
Як тільки прискорювальне кільце зупиняється, всі чотири головні експерименти - LHCb, Alice, Atlas і CMS - припиняють свою роботу.
Для ЦЕРНу і самих вчених планова зупинка колайдера - не новина. Найбільш обговорювана тема в кабінетах і на експериментах - офіційне оголошення з прес-служби: відкриття Понадсвітових нейтрино, про які заявили в жовтні минулого року, швидше за все помилкове. Тоді відразу декілька дослідів показали, що виміряна швидкість пучка нейтрино більша від швидкості світла. Це і стало сенсацією - адже така новина спростовувала б всі базові поняття сучасної фізики.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас