Європу охопили протести проти антикризових заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європу охопили протести проти антикризових заходів

Казна та Політика
694
В Європі сотні тисяч людей протестують проти антикризових заходів. Загальна акція профспілок охопила десяток країн – Францію, Іспанію, Бельгію. На тлі масових мітингів у четвер починає роботу саміт ЄС з економічних питань, повідомляють Вести.ру.
Маніфестації робітників у кризовій Європі давно стали буденним явищем, але вперше протести пройшли одночасно по всьому континенту: профспілкові організації з Греції, Франції, Бельгії, Іспанії та Португалії узгоджено вивели на вулиці десятки тисяч людей. Метою демонстрантів стали будівлі національних банків, біржі та представництва Євросоюзу.
Загальноєвропейська акція протесту проходить під гаслом "З нас досить!". Профспілки вважають, що європейські політики більше зайняті порятунком банків, ніж власних громадян. І наводять статистику: вже 115 мільйонів людей в Європейському Союзі перебувають на межі бідності. Виною всьому, на думку протестуючих, бездумні заходи економії.
Люди побоюються, що грецький сценарій може повторитися в будь-якій європейській країні. За чотири роки рецесії безробіття в Греції зросло вдвічі, настільки ж збільшився рівень самогубств. Через постійні антикризові зниження пенсій і зарплат багатьом бюджетникам не вистачає коштів навіть на їжу та медикаменти. Програми економії зараз діють майже у всіх країнах Євросоюзу, і сильніше від інших цю економію відчувають самі незабезпечені верстви населення.
"Люди тут живуть дуже погано. Маленькі люди, працівники. Вони живуть дуже погано. Voila", - каже учасниця акції протесту в Брюсселі Моніка.
Але найбільш невтішна статистика - серед нового покоління європейців. У деяких країнах - наприклад, в Іспанії - безробіття серед молоді вже перевищує 50 відсотків. У Барселоні демонстрація школярів і студентів ледь не переросла в заворушення: поліції довелося застосувати силу.
Акції протесту пройшли напередодні чергового євросаміту: лідери єдиної Європи в Брюсселі сьогодні говоритимуть про перспективи зростання економік. В останній момент стало відомо, що країни єврозони не встигли домовитися щодо одного з ключових питань: розширення європейського стабфонду. А масштаби кризи швидше за все доведеться переоцінити.
"Єврокомісія виділила країни, чиї фінанси заслуговують додаткового аналізу: це Бельгія, Іспанія, Франція, Італія, Кіпр, Словенія і Фінляндія. Ми в Єврогрупі будемо пильно вивчати звіти щодо цих країн на засіданні 11 і 12-го березня", - говорить голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер.
Але головний сюрприз учасникам саміту піднесла Ірландія: в Дубліні заявили, що узгоджені на минулих зустрічах нові правила європейського економічного регулювання, які з таким трудом останні місяці просували Париж і Берлін, будуть винесені на всенародний референдум. Це означає, що під новим фіскальним пактом, який і без того не має одностайної підтримки серед членів ЄС, може стати одним підписом менше.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас