Аналітики: 1% зниження курсу гривні обійдеться банкам миттєвим збитком у сумі 80 млн доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: 1% зниження курсу гривні обійдеться банкам миттєвим збитком у сумі 80 млн доларів

Валюта
935
Якщо ситуація в економіці буде погіршуватися, поступове планове ослаблення гривні Нацбанком стане цілком реальним сценарієм. Про це повідомляють аналітики Ерсте Банку, пишуть Комментарии.
"Крім того, у зв'язку з існуючим регулюванням банки мають коротку позицію в гривні на суму 8 мільярдів доларів. Таким чином, кожен 1% зниження гривні обійдеться фінустановам миттєвими збитками у сумі 80 мільйонів доларів. Падіння валюти на 60%, як це було в 2008 році, "випарує" чверть від загального обсягу регулятивного капіталу банківської системи", - розповіли аналітики.
Не менш серйозну небезпеку може становити і паніка на тлі зростання девальваційних очікувань населення, якщо курс почне активно рухатися. До того ж у країні, де доходи населення історично оцінюються в умовних одиницях, ослаблення національної валюти автоматично призведе до зубожіння громадян і зростання невдоволення.
"За деякими оцінками, частка готівкової валюти, яка обертається в Україні, - близько 75 мільярдів доларів. Це значно перевищує всю суму готівкової гривні, якої всього 23 мільярда в доларовому еквіваленті. Тому є великий ризик, що в разі зростання курсу долара люди кинуться ще більше закуповувати валюти і просто знищать валютний ринок", - сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Нагадаємо, представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що Україна як експортер сировинних ресурсів і відносно відкрита до потоків капіталу економіка потребує більш гнучкої системи обмінного курсу.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас