Україну залишили з сиром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну залишили з сиром

1443
Учора Росія ввела заборону на ввезення сирів цілої низки українських виробників. У компаніях говорять, що їм досі не надали докази їх провини, і обіцяють оскаржити рішення в судах. В іншому випадку виробники будуть змушені знизити ціни на свою продукцію в Україні, що загрожує їм втратою прибутку - приблизно $100 млн на рік, підрахували експерти.
З учорашнього дня в Росії введена заборона на ввезення сирів деяких українських виробників, повідомив глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко: "З вівторка кордон буде для них закритим". У прес-службі відомства уточнили, що заборона стосується щонайменше тих компаній, в чиїх сирах за результатами останніх перевірок служби використовуються рослинні жири. Також в список внесені нові підприємства, назви яких в Росспоживнагляді не повідомили.
В якості українських сирів в Росспоживнагляді засумнівалися в початку цього року. У повідомленні відомства від 23 січня були перераховані підприємства, в чиїх продуктах були виявлені рослинні жири, але на етикетці не було відповідної інформації: "Гадячсир", НП КФ "Прометей", Баштанський сирзавод, Пирятинський сирзавод, ПП "Рось", "Бель Шостка Україна", Лозівський молочний завод. У Росспоживнагляді визнали, що це вводить в оману споживачів і є порушенням закону "Про технічний регламент на молоко і молочну продукцію" (див. "Коммерсант" від 25 січня).
Глава Держветслужби України Іван Бісюк вчора заявив, що поки не отримував офіційних документів, що стосуються заборони. А в асоціації "Укрмолпром" уточнили: їм ще не надходили від виробників сигнали про те, що сирну продукцію зупиняють на кордоні. Директор з логістики компанії "Ост Вест Експрес" (здійснює міжнародні перевезення) Борис Могоричов також повідомив, що станом на вчора імпорт сирів на російській митниці не блокували.
Виробники готові оскаржувати рішення Росспоживнагляду в суді. "Якщо заборона буде введена, і ми побачимо підписаний документ, то звернемося до суду з вимогою скасувати таке рішення і провести незалежну експертизу", - говорить голова ради директорів Milkiland NV Анатолій Юркевич. За його словами, підприємство готове надати копії результатів досліджень, що підтверджують відповідність сирів російському "техрегламенту на молоко і молочну продукцію".
У компаніях вказують і на явні невідповідності в заявах російської сторони. "У списку інспектованих підприємств Росспоживнагляду значиться, що сир "Мисливський" виробництва "Бель Шостка Україна" містить рослинні жири. Але наш завод не виробляє цей сир з квітня 2009 року. Виникає питання: чий сир інспектували?" - говорить директор із зовнішніх зв'язків "Бель Шостка Україна" Наталія Фесюн. Начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт" Володимир Семенович впевнений, що Україна може оскаржити рішення Росспоживнагляду: "Поки неясно, що інспектували - сир чи сирний продукт. Останній дійсно містить рослинні жири, але це не означає, що продукція не відповідає нормам".
За словами Володимира Семеновича, в Україні дуже рідко попадаються сири, що містять рослинні жири. Однак керівник інформаційно-аналітичного центру "Союзмолоко" Тетяна Рибалова стверджує, що на російському ринку є фальсифіковані сири як від українських, так і від місцевих виробників: "На фальсифікаті не ловили тільки білоруських виробників". Вона зазначає, що сири з використанням рослинних жирів, як правило, безпечні для споживачів, проте вони повинні іменуватися "сирними продуктами": "Їх собівартість на 25-30% нижча, тому їх поява на ринку робить якісну продукцію неконкурентоспроможною за ціною".
Поставки в Росію складають 85-90% усього українського експорту сиру, найбільшими експортерами є Milkiland, "Альміра", "Молочний альянс", кажуть в Milkiland. Їх, як видно, також торкнеться заборона Росспоживнагляду: Охтирський сиркомбінат (фігурував раніше в повідомленнях від Росспоживнагляду) відноситься до Milkiland, Пирятинський і Баштанський сирзаводи входять в холдинг "Молочний альянс", "Гадячсир" - в "Альміра".
За даними ІК Dragon Capital, обсяг завезеного в Росію українського сиру зростає протягом усіх останніх років: якщо в 2006 році було ввезено 39,2 тис. т, то в 2011-му - вже 68,2 тис. т (+ 74%). У 2011 році українська продукція, за даними російської асоціації "Союзмолоко", зайняла близько 18% від усіх імпортних сирів (67,5 тис. т), більше ввезла тільки Білорусь - майже 100 тис. т, або близько 27%. При цьому російське виробництво сирів в 2011 році було на 2,5% нижчим, ніж у 2010 році, і склало 425 тис. т.
Російська влада вже вводила заборону на постачання українського сиру в 2006 році, нагадує аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. У той час заборона поставок для великих українських підприємств тривала кілька місяців і призвела до перенасичення внутрішнього ринку і падіння цін. "Якщо заборона буде діяти, наприклад, протягом року, українські компанії втратять приблизно 15-20% своєї EBITDA", - говорить пані Левченко. У фінансовому вираженні це близько $100 млн втраченої вигоди, каже президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса. "Це досить великий обсяг продукції. Якщо компанії будуть змушені направити його на внутрішній ринок, це може обвалити ціни на продукцію на 30%", - прогнозує він.
Тим часом в Росії впевнені, що можлива заборона значно не вплине на внутрішній ринок країни. "Навіть якщо абстрактно припустити, що проблеми з якістю є у третини ввезених українських сирів, то їх частка все одно складе менше 3% російського ринку", - говорить виконавчий директор Молочного союзу Росії Володимир Лабінов. Цей обсяг у разі необхідності легко покриє Білорусь, вважає він.
Як Росія забороняла імпорт українських продуктів
За останні роки російська влада вже двічі забороняла імпортувати в цю країну українські продукти. У січні 2006 року Россільгоспнагляд заборонив ввезення з України м'яса і м'ясопродуктів, молочних продуктів, риби, яєць і продукції бджільництва. Причина заборони - порушення ветеринарних норм і недостатній контроль за якістю продукції з боку українського Держдепартаменту ветеринарної медицини. У листопаді 2006 року Россільгоспнагляд почав поступово знімати заборону для підприємств. За цей час, за оцінками Української аграрної конфедерації, втрачена вигода виробників склала $450-540 млн. Зокрема, українські виробники сиру до введення заборони займали 40% російського ринку сиру в нижньому ціновому сегменті - 90-110 руб. (18-22 грн) за 1 кг.
У серпні 2008 року Россільгоспнагляд після перевірки українських молокопереробних підприємств заборонив поставки ними сухого молока, а також скоротив кількість українських підприємств, які отримали право на експорт сиру в РФ з 15 до 7. За даними асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", з початку 2008 року і до введення заборони українські виробники поставили в Росію 26,2 тис. т сиру ($149,2 млн) і 3,2 тис. т сухого молока ($11 млн).
Андрій Ледєньов, Ксенія Шамакіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас