Янукович: Україна ніколи не вела переговори про оренду своєї ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна ніколи не вела переговори про оренду своєї ГТС

Енергетика
233
Україна не вела жодних переговорів щодо здачі своєї газотранспортної системи в оренду. Про це Президент України Віктор Янукович заявив у інтерв'ю німецькій газеті Sueddeutsche Zeitung, передає прес-служба глави держави.
На переконання Президента, "фундаментальний інтерес" України полягає в тому, щоб не втрачати статусу транзитної країни. "Ми робимо все можливе, аби й надалі залишатися надійним партнером, особливо для країн ЄС", - сказав Янукович.
Водночас глава держави зазначив, що українська ГТС потребує модернізації, витрати на яку експерти оцінюють у сумі від 5 до 7 млрд дол., а термін проведення відповідних робіт - від 5 до 7 років.
"У цьому зв'язку ми хочемо повернутися до нашої концепції, що вже обговорювалась раніше: тристоронній газовий консорціум, у якому будуть враховані інтереси як Росії, так і країн ЄС. Модернізація означатиме також, що будуть суттєво розширені транспортні потужності. Для всіх учасників це було б вигіднішим, ніж будівництво нових додаткових систем", - сказав Янукович.
Президент вважає, що в консорціумі справедливим би був такий розподіл активів, коли Росія та ЄС отримують по 33 відсотки, Україна - 34. "Такий поділ забезпечив би транспарентність цієї системи", - заявив глава держави.
Янукович наголосив: для України укладена три роки тому газова угода з Росією є вкрай невигідною, а ціна 516 дол. за 1 тис. куб. м не є справедливою. "У довгостроковій перспективі ця ціна загрожує національній безпеці України. Вона ставить у несприятливе становище наших товаровиробників на міжнародних ринках", - зазначив при цьому Президент.
Зазначимо, старший науковий співробітник програми з питань енергетики та національної безпеки Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) Едвард Чоу заявляв, що Україна погодиться на частковий контроль "Газпрому" над своєю ГТС в обмін на знижку на газ.
Нагадаємо, як повідомляв міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, тендер на відбір оцінювача української газотранспортної системи (ГТС) був оголошений в четвер, 19 січня 2012 р. Бойко зазначив, що відсутність оцінки української ГТС є причиною, чому Україна ще не надала ЄС конкретних пропозицій щодо участі у тристоронньому газотранспортному консорціумі Україна-Росія-ЄС.
Відзначимо, раніше Бойко заявив, що Україна не має наміру продавати Росії свою газотранспортну систему в обмін на зниження ціни на газ, незважаючи на переговори про нову угоду, що тривали майже на два роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас