Економіка Великобританії впаде в рецесію в I півріччі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Великобританії впаде в рецесію в I півріччі

Казна та Політика
244
Британська економіка заглибиться в рецесію у першому півріччі 2012 року, тому уряду треба ввести тимчасові податкові пільги або збільшити витрати, щоб стимулювати попит, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на Національний інститут соціальних і економічних досліджень (National Institute for Social and Economic Research, NIESR).
Згідно з прогнозом NIESR, за підсумками 2012 року ВВП Великобританії скоротиться на 0,1%, тоді як Управління бюджетної відповідальності (Office for Budget Responsibility, OBR) прогнозує спад на 0,7%.
Інститут вважає, що в першому кварталі поточного року рецесія відновиться у зв'язку зі слабкою довірою споживачів і ділових кіл, жорсткими умовами надання позик, зростанням безробіття, високою вартістю життя, слабким підвищенням заробітної плати, а також через негативний вплив боргової кризи на економіку.
Похмурі прогнози NIESR щодо перспектив британської економіки викликані публікацією 25 січня 2012 р. попередніх даних Національного статистичного управління, згідно з якими ВВП Великобританії знизився в четвертому кварталі 2011 року на 0,2% в порівнянні з попередніми трьома місяцями. Аналітики, опитані агентством Bloomberg, прогнозували зменшення на 0,1%.
"Тимчасове пом'якшення бюджетної політики в короткостроковій перспективі підтримало б зростання економіки, - заявляє NIESR. - Прихильність принципам стійкої бюджетної політики протягом тривалого періоду часу дозволяє уряду вжити цілком певні і тимчасові заходи, щоб стимулювати попит у короткостроковій перспективі".
Прогноз NIESR передбачає, що зростання економіки почнеться з другого півріччя поточного року у разі успішного вирішення проблеми боргової кризи в Європі, а приріст ВВП Великобританії в 2013 році складе 2,3%. Інститут очікує інфляцію на рівні 2,2% в 2012 році і 1,4% - в 2013 році.
Згідно з останніми даними, темпи інфляції у Великобританії сповільнилися в грудні 2011 року до 4,2% в річному численні - мінімального рівня за останні шість місяців - з 4,8% в листопаді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас