Україна перебуває на порозі техногенних аварій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна перебуває на порозі техногенних аварій

Енергетика
2610
В Україні існує проблема зношеності ресурсів теплових електростанцій, а разом з малою пропускною здатністю ліній електропередач всередині країни, це дає підстави говорити, що Україна стоїть на порозі техногенних аварій. Таку думку висловив енергетичний експерт Сергій Дяченко, пише РБК-Україна.
Аварія, що спричинила необхідність імпорту електроенергії з Росії, продемонструвала наявність проблем в системі електроенергетики України, вважає експерт.
"Ситуація наочно продемонструвала недоліки нашої системи, тобто якщо зараз не почати модернізацію, ми опинимося на порозі техногенних аварій. Власне, це можна сприймати, як початок", - зазначив Дяченко.
Він повідомив, що теплові електростанції в Україні виробляють приблизно 40% всієї електроенергії країни.
"Відпрацьовано вже десь 95% проектного ресурсу, 72% обладнання теплових електростанцій фізично зношені. І якщо не почати серйозну модернізацію, то через 3 - 4 роки постане питання про їх закриття. У таких екстремальних умовах, як зараз, теплова генерація не справляється", - зазначив експерт.
Крім того, Дяченко зазначив, що в Україні існує проблема із забезпеченням електроенергією деяких районів країни.
"В Україні існує дефіцит пропускної здатності всередині країни, особливо це посилилося після запуску двох енергоблоків атомних електростанцій у 2000-х роках. Тобто ми не можемо навіть всю ту електроенергію, яка виробляється на атомних електростанціях, передавати в енергодефіцитні райони країни. А якщо трапляється аварія , то взагалі виникає дефіцит забезпечення електроенергією. Тому це проблема номер один. Україні необхідне будівництво широкої мережі високовольтних ліній електропередач для того, щоб забезпечити передачу електроенергії по території України. Така робота вже ведеться, але в основному за рахунок некредитних коштів міжнародних організацій. Але ця проблема дуже серйозна і вона мало не серйозніша від проблеми зношеності генерацій", - пояснив Дяченко.
Нагадаємо, з сьогоднішнього дня Україна розпочинає імпорт електроенергії з Росії. Крім того, Україна припинила експорт власної електроенергії в Молдову і Білорусь. Ці заходи викликані зупинкою роботи десяти енергоблоків, викликаною аварією на лінії електропередач і сильними морозами.
Як повідомляють представники "Укренерго" ремонтні роботи триватимуть до 12 лютого.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас