Мінфін очікує припинення зростання доходів держбюджету до 2014 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін очікує припинення зростання доходів держбюджету до 2014 року

Казна та Політика
1692
Як стало відомо виданню, погіршення ситуації на світовому ринку змусило уряд знизити свої очікування щодо податкових надходжень в 2013-2014 роках. Прогноз доходів держбюджету зменшено в порівнянні з вересневими розрахунками на 5-14,5 млрд грн. Зниження орієнтирів лише почасти пояснюється сповільненням зростання глобальної економіки. Понад 39 млрд грн бюджет недоотримає через зменшення ставок податку на прибуток і ПДВ. Це означає, що соціальні та капітальні витрати не будуть рости, тому для економічного підйому буде потрібно збільшення приватних інвестицій, запевняють експерти.
Вчора ми ознайомилися з проектом постанови Кабінету міністрів про основні прогнозні показники держбюджету в 2013-2014 роках. Його розгляд відбудеться на наступному засіданні уряду. "Це не те питання, яке вимагає поспіху", - сказав міністр фінансів Валерій Хорошковський. У порівнянні з попередніми прогнозами основні макроекономічні показники залишилися колишніми: зростання ВВП в наступні два роки - на рівні 4,5% і 4,2%, а інфляція - 5,9% та 5%.
Суттєвою корекції в Мінфіні піддали очікувані доходи державного бюджету. Їх план на 2013 рік зменшено на 4,9 млрд грн, до 352,2 млрд грн, на 2014 рік - на 14,5 млрд грн, до 353,1 млрд грн. У результаті зростання доходів казни в 2014 році складе 900 млн грн, або 0,25%, що відповідає статистичній похибці. У Мінфіні вважають, що такі скромні прогнози створять "запас міцності" і "дозволять протистояти зовнішнім викликам у разі нестабільного розвитку світової економіки". Таке скорочення податкових платежів Хорошковський пояснив тим, що "розглядається песимістичний варіант". Відповідно, реальні доходи можуть бути більшими.
Практично повна відсутність зростання податкових платежів буде зумовлена зниженням їх сплати. Якщо в 2013 році ставка податку на прибуток скоротиться всього на 1 в.п., завдяки чому підприємства заощадять 4,7 млрд грн, то в 2014 році відбудеться зниження на 3 в.п. і податку на прибуток (до 16%), і ПДВ (до 17%). Це позбавить держбюджету 34,7 млрд грн. Вересневі розрахунки були не такими провальними. "Зростання економіки, на яке розраховують в уряді, має перекрити частину недоїмки. Але показаний рівень недобору не має економічного обґрунтування", - вважає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. "Зниження доходів ми вираховували арифметично, - говорить президент Академії фінансового управління Тетяна Єфименко. - Але розраховуємо, що такого падіння не буде завдяки зростанню економіки, а також виходу з тіні того бізнесу, для якого ставка податку в 17% прийнятна".
У порівнянні з попередніми розрахунками Мінфін також знизив очікувані надходження від податку на доходи фізосіб і акцизу. У цих умовах у відомстві будуть змушені стримувати витрати і скоротити дефіцит бюджету до 0,8-1% ВВП. Відповідно, в наступному році уряд візьме в борг 82 млрд грн, а не 101,7 млрд грн, а в 2014 році - 94,3 млрд грн замість 127,1 млрд грн. Це дозволить припинити нарощення держборгу, оскільки дефіцит бюджету в 2013-2014 роках у розмірі 13-18 млрд грн буде перекритий 10-15 млрд грн надходжень від приватизації.
Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин каже, що з вересня ситуація змінилася, і зростання економіки в 4,5% виглядає оптимістично, хоча в уряді продовжують називати ці розрахунки консервативними. На думку Олексія Молдована, стримані прогнози пов'язані з кадровими перестановками в Мінфіні - новий міністр не хоче брати на себе підвищені фінансові зобов'язання. "Набагато простіше управляти бюджетом в ручному режимі", - говорить Юрчишин. Але навіть на загальному тлі скорочення податкових ставок доходи бюджету можна збільшити шляхом скасування низки податкових пільг, а також більш диференційованого скорочення ставок податку на прибуток і ПДВ. "Я порадив би скорочувати ставку податку на прибуток тільки для тих підприємств, які інвестують отриманий прибуток у розвиток.
У Європі середня ставка для таких компаній - 12%, для інших - 25-35%", - пояснює він. Як відзначають експерти, уряд дає зрозуміти, що значного зростання соціальних виплат, а також капітального фінансування, в найближчі роки не відбудеться. У 2014 році соціальні видатки бюджету збільшаться всього на 3,5%. І єдиним способом забезпечити зростання економіки є інвестиції з боку підприємств.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас