Голова комітету Держдуми з енергетики РФ: Україна отримає дешевий газ приєднавшись до ТЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова комітету Держдуми з енергетики РФ: Україна отримає дешевий газ приєднавшись до ТЗ

Енергетика
376
У разі приєднання України до Митного союзу (МС), ціна на газ може бути для неї прирівняна до російської. Про це сказав голова Комітету Держдуми з енергетики Росії Іван Грачов в ході відеомосту Москва - Київ, передає кореспондент РБК-Україна.
"А в ідеалі ціна для України могла б бути така ж, як в Росії, якщо Україна приєднується до Митного союзу. Якщо цей варіант влаштовує - чудово. Ціна буде така ж, як в Росії", - сказав Грачов.
Що стосується модернізації української ГТС, то Грачов вважає, що вирішити це питання можна тільки за допомогою консорціуму з ЄС.
"В частині консорціуму, я завжди був прихильником. Навіть коли це було не модно (у Росії) вирішити цю проблему разом з Європою або з Німеччиною. Щоб вона не політизувалася, і щоб результат транспортування був завжди гарантований. Навіть якщо Росія домовитися навпіл з Україною, то будь-які зміни в державній політиці будуть все одно призводити до тих же наслідків, які мали місце в попередньому правлінні. Відповідно підключення Європи гарантує і з точки зору модернізації, і з точки зору залізного управління цією системою, надійність її в усіх відношеннях і для України і для Європи, і для Росії", - резюмував він.
Нагадаємо, сьогодні міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна виконує графік постачань газу і продовжує переговори про консорціум з РФ. Бойко підтвердив наміри України закупити в Росії в поточному році 27 млрд куб м газу. Що стосується переговорів про консорціум, Бойко сказав: "Ми постійно проводимо переговори з РФ щодо того, щоб консорціум був створений з урахуванням трьох сторін. Росія з розумінням до цього ставиться, і у нас тривають конструктивні переговори щодо залучення партнерів".
Раніше, 20 січня ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна не виключає можливість приєднання до Митного союзу. "Митний союз реально заробив у складі 3 країн. Повірте, ми дуже детально відстежуємо, як він працює. І не виключена можливість приєднання до Митного союзу", - сказав прем'єр.
За його словами, Президент Віктор Янукович вже позначив формулу такого співробітництва з Митним союзом: "Пропозиція наша проста "1+3". Тобто, це великий пакет договірних відносин, ми дивимося і вибираємо, що для нас є прийнятним. Зараз постало питання про технічні форми... Ми повинні виробити зрозумілу договірну мову".
Нагадаємо, що з 1 січня 2012 р. почав функціонувати Єдиний економічний простір (ЄЕП) трьох держав Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану.
Останнім часом українська влада не може визначити прийнятну для інших позицію щодо співпраці з МС.
Раніше Янукович стверджував, що співпраця України з МС не буде перешкоджати створенню зони вільної торгівлі з ЄС, а в майбутньому зможе сприяти євроінтеграційним процесам на Євразійському просторі. А за словами прем'єр-міністра Азарова повноправному членству в МС заважає членство в СОТ.
В якості стимулу для вступу України до МС Росія пропонує можливий перегляд газових угод. При цьому, глава міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляв, що Росія не намагається загнати Україну в МС, а хоче, щоб та визначилася, чи хоче вона в нього вступати чи ні.
Зазначимо, у першому кварталі 2012 р. ціна на російський газ для України зросла до 416 дол. за 1 тис. куб. м. з 400 дол. в четвертому кварталі минулого року. У бюджет 2012 р. також закладена ціна 416 дол., проте переговори ще не завершені.
Митний союз Білорусії, Казахстану і Російської Федерації - міждержавний договір про створення єдиного митного простору, підписаний цими трьома країнами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас