Суд у США постановив повернути Іспанії 17 тонн скарбів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд у США постановив повернути Іспанії 17 тонн скарбів

581
Апеляційний суд в Атланті, штат Джорджія, відхилив скаргу компанії Odyssey Marine Exploration на рішення повернути Іспанії вантаж монет із затонулого на початку XIX століття галеона.
Суд виділив іспанській стороні 10 днів на те, щоб вивезти з американської території майже 600 тисяч золотих і срібних монет загальною вагою 17 тонн. Таке рішення було ухвалено за принципом "імунітету суверена": затонулий галеон належав іспанській короні, і, отже, їй же належить і виявлений скарб, передає Лента.ру.
Тяганина між іспанською державою і американською компанією триває з 2007 року. Тоді Odyssey Marine Exploration підняла з дна Атлантичного океану вантаж монет оцінною вартістю 500 мільйонів доларів. Американські суди кілька разів виписували постанову повернути скарб іспанцям, але компанія оскаржувала подібні рішення. На думку Odyssey Marine Exploration, галеон "Нуестра Cеньора да лас Мерседес" виконував комерційний рейс, так що "імунітет суверена" на нього не поширюється. Крім того, в компанії стверджували, що монети, які перевозились, належали не іспанській короні, а приватним особам.
У вересні 2011 року суд у Флориді вкотре ухвалив, що монети належать Іспанії - цього разу доказом на користь такого рішення став і американо-іспанський договір про дружбу від 1902 року. Odyssey Marine Exploration розраховувала отримати право залишити вантаж у себе до тих пір, поки вона не оскаржить вердикт у Верховному суді США, однак і з цього питання рішення виявилося не на користь шукачів скарбів.
Odyssey Marine Exploration має намір подати апеляцію до Верховного суду США в найближчі дні, але шанси компанії на перегляд рішення оцінюються як дуже низькі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас