Американці збираються вилучити однодоларові купюри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці збираються вилучити однодоларові купюри

Валюта
1121
Четверо сенаторів внесли на розгляд Конгресу США законопроект про заміну купюр номіналом один долар монетами.
Доводи прихильників монет залишилися колишніми - друкувати купюри дорожче. Доларові банкноти в Америці є найбільш ходовими і швидко зношуються. Сенатори розраховують повністю вилучити з обігу купюри через чотири роки, передає Лента.ру.
Термін служби купюри - 36 місяців, виробництво однієї банкноти коштує сім центів. Монета коштує в 2-3 рази дорожче, але перебуває в обігу близько 30 років.
Ініціатива законодавців стала черговим кроком у суперечці, яка триває вже кілька років. Прихильники купюр вважають, що випуск монет буде ще більшим марнотратством, оскільки вони не подобаються американцям. Зокрема, як повідомляли в минулому році в Міністерстві фінансів, близько 40 відсотків доларових монет не використовуються.
Вперше доларові монети ввели в обіг в 2007 році. Спочатку влада не планувала відмовлятися від банкнот. Уже тоді соціологічні опитування показували, що ідею заміни купюр на монети не підтримують три чверті американців. Проте Монетний двір продовжив карбувати монети, яких нині накопичилося близько 1,4 мільярда доларів - цього об'єму вистачить на десять років використання.
Навесні минулого року Бюджетне управління Конгресу США настійно рекомендувало повністю відмовитися від доларової купюри. За підрахунками управління, такий захід допоможе заощадити 5,5 мільярда доларів за 30 років.
Натомість у грудні адміністрація Барака Обами вирішила взяти до уваги громадську думку і відмовитися від масового карбування монет, продовживши їх випуск обмеженим тиражем - для колекціонерів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас