Експерти: Тарифи на електроенергію для промисловості потрібно знижувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Тарифи на електроенергію для промисловості потрібно знижувати

Енергетика
998
Підвищення тарифів на електроенергію для промислових споживачів з 1 січня 2012 р. знижує конкурентоспроможність українських промислових підприємств, вважають учасники ринку та експерти.
Зокрема, найбільші проблеми відчувають енергоємні галузі промисловості, такі як феросплавні підприємства, виробники спеціальних видів сталі і сплавів, підприємства кольорової металургії.
Керуючий директор VS Energy, співвласник ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" імені Кузьміна" Михайло Спектор стверджує, що підприємство зазнає серйозних труднощів унаслідок зростання вартості електроенергії. "По "Дніпроспецсталі" це зростання сильно вдарило. Ринок у нас складний, і нам непросто працювати, особливо з огляду на проблеми в економіці. Вирішувати це питання, звичайно, потрібно", - заявив Спектор.
На його думку, завищена ціна електроенергії для промислових споживачів істотно ускладнює роботу українських феросплавних підприємств. "Феросплавникам при високій ціні на електроенергію працювати неможливо. Її частка в собівартості феросплавів дуже висока. Крім того, ринок феросплавів дуже складний і волатильний. На ціну впливають коливання на світових біржах, і якщо немає бажання розвалити ці заводи, їм потрібно дати нижчу ціну на електроенергію", - пояснив Спектор.
Найсерйозніше зростання цін на електроенергію, зазначають експерти, відбилося на Запорізькому заводі феросплавів (ЗЗФ), який з 1 січня 2011 р. був переведений на другий клас енергоспоживання. Тариф на електроенергію піднявся для ЗЗФ більше, ніж на 30% - до 83 копійок за 1 кіловат (без ПДВ). В результаті цього підприємство було змушене зупинити 15 плавильних печей з 31. Чергове підвищення вартості електроенергії з 1 січня поточного року ускладнило ситуацію - витрати ЗЗФ на електроенергію додатково зросли на 15 мільйонів гривень на місяць.
У свою чергу, директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА), Анна Дерев'янко впевнена, що держава повинна стимулювати власних виробників, створюючи їм умови для розвитку. "Якщо різко підвищити тарифи на електроенергію, як це відбувається зараз, то це нічим добрим не закінчиться. Тоді підприємства, в тому числі і феросплавні, не зможуть навіть знайти кошти на проекти з енергозбереження, щодо зниження споживання електроенергії", - зазначила Дерев'янко.
На думку керівника ЄБА, Україні є сенс ввести спеціальні тарифи на електроенергію для підприємств, які в силу технології виробництва є великими споживачами електроенергії. "У всьому світі тарифи мають розумне обґрунтування, вони диференційовані залежно від виробника", - заявила Дерев'янко.
Нагадаємо, Національна комісія регулювання електроенергетики України ввела з 1 січня 2012 року нові роздрібні ціни на електроенергію для промислових споживачів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас