Уряд КНР створить фонд обсягом 2,5 млрд доларів для підтримки малого бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд КНР створить фонд обсягом 2,5 млрд доларів для підтримки малого бізнесу

Казна та Політика
250
Уряд Китаю планує створити державний фонд для підтримки малого бізнесу обсягом 15 млрд юанів (2,5 млрд доларів), а також пом'якшити податкове навантаження і полегшити доступ до банківських кредитів, повідомляє агентство Associated Press.
Малий бізнес у країні зазнає помітних збитків у зв'язку з уповільненням темпів економіки США і борговою кризою в єврозоні, а також посиленням вимог до банків щодо кредитування. Політика банків, спрямована на кредитування переважно відомих і великих державних компаній, призвела до скорочення обсягів кредитів, що надаються малим підприємствам. На цьому тлі багато з них або збанкрутували або стали звертатися до "тіньових" позичальників, які надають кошти за значно вищими ставками.
При цьому даний сектор продовжує залишатися лідером зі створення нових робочих місць. За зізнанням прем'єра КНР Веня Цзябао, "невеликі компанії є життєво необхідними для економіки і дозволяють їй зберігати позитивну динаміку, незважаючи на уповільнення темпів зростання по всьому світу".
Малому бізнесу обіцяно зниження податкового тягаря, а також державне замовлення на деяку частину виробленої продукції та послуг. До таких заходів уряд підштовхує поточна макроекономічна статистика.
За інформацією банку HSBC, індекс менеджерів із закупівель (PMI) в китайській промисловості в січні 2012 року, за остаточними даними, виріс всього до 48,8 пункту, в порівнянні із грудневим показником 48,7, що говорить про продовження спаду, хоча і більш повільними темпами. Індекс PMI фіксує зміни у діловій активності у відповідному секторі економіки, його значення нижче 50 пунктів говорять про спад активності, вище 50 пунктів - про її зростання.
ВВП Китаю виріс в 2011 році на 9,2%, порівняно з 2010-м, і склав 47,156 трлн юанів (близько 7,4 трлн доларів). При цьому темпи зростання китайської економіки в IV кварталі зменшилися до 8,9% з 9,7% в I кварталі, опинившись на найнижчому рівні за 2,5 роки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас