МВФ: Греція повинна повільніше знижувати дефіцит, але прискорити реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Греція повинна повільніше знижувати дефіцит, але прискорити реформи

Казна та Політика
213
Голова місії інспекторів МВФ в Греції Пол Томсен розкритикував у середу виконання антикризової програми в Греції, закликавши уряд повільніше знижувати дефіцит, але прискорити проведення реформ.
"Потрібно буде трохи сповільнитися в тому, що стосується скорочення дефіциту, і рухатися швидше, набагато швидше, в просуванні реформ", - сказав Томсен в інтерв'ю грецькій газеті "Катімеріні".
Щоб уникнути дефолту, Греція погодилася в травні 2010 року на жорстку бюджетну програму в обмін на скорочення витрат. Жорсткі скорочення призвели до падіння сукупного попиту в економіці і різкого посилення рецесії. Через скорочення бази оподаткування Греції не вдалося виконати основне завдання програми - істотне зниження бюджетного дефіциту. Так, в 2010 році дефіцит склав близько 10,6% ВВП, у той час як прогноз на 2011 рік становить 9,5% ВВП.
Греція також зобов'язалася провести лібералізацію трудового законодавства, податкову реформу, велику приватизаційну програму і низку інших заходів, проте подібні рішення або не прийняті, або проведені через парламент, але поки не реалізовані.
Томсен підтвердив, що нова 130-мільярдна кредитна угода ЄС і МВФ з Грецією вже майже готова.
"Переговори про програму будуть завершені дуже скоро, це питання днів", - сказав він.
При цьому, за словами представника МВФ, фонд вимагає підтвердження від усіх політичних сил країни, що після дострокових виборів, намічених на квітень 2012 року, країна буде як і раніше прихильна погодженої з кредиторами програмі.
"Нам потрібні запевнення, що хто б не був при владі після виборів, зміни в економічній політиці будуть відповідати цілям і основним рамкам угоди", - сказав Томсен.
Томсен наголосив, що для подальшого проведення реформ Греції необхідно знизити мінімальну заробітну плату і відпускні виплати в приватному секторі, як це було зроблено для державних працівників. Кредитори ведуть переговори з Міністерством праці Греції про скасування тринадцятого і чотирнадцятого окладу, які за законом одержують працівники приватного сектора.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас