Голова ОПЕК попереджає про волатильність нафтових цін через ембарго на нафту Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ОПЕК попереджає про волатильність нафтових цін через ембарго на нафту Ірану

Енергетика
169
Генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Абдалла аль-Бадрі попереджає про волатильність нафтових цін на тлі введення ембарго Євросоюзу на поставки нафти з Ірану, пише The Financial Times.
А.аль-Бадрі відзначив, що Євросоюзу знадобиться час для того, щоб замістити поставки 500 тис. барелів іранської нафти. "У цей період буде волатильність і коливання цін", - сказав він.
У той же час голова ОПЕК відзначає, що на світовому ринку немає проблем з обсягами поставок. ОПЕК виробляє 30,6 млн барелів на добу - на 600 тис. бар./добу. вище погодженої в грудні квоти. Ціни на нафту були відносно стабільні з весни минулого року, проте вони зросли на $4-5 за барель на початку цього року на тлі санкцій Євросоюзу стосовно нафти Ірану.
"Ринок рухається до $111 за барель внаслідок геополітичної ситуації на Близькому Сході і в північній Африці, а не через фактори попиту та пропозиції", - зазначив А.ель-Бадрі.
Тим часом, аналітики впевнені, що країни Євросоюзу легко знайдуть заміну іранській нафті. Видобуток в Лівії практично вийшов на довоєнний рівень і становить 1,3 млн бар./добу. Також Саудівська Аравія заявляла, що компенсує будь-яке припинення поставок нафти з Ірану.
Як повідомлялося, 23 січня 2012 р. ЄС ввів санкції стосовно Ірану, які передбачають скорочення імпорту країнами союзу іранської нафти і нафтохімічної продукції і введення обмежень на операції з іранськими фінансовими інститутами. Санкції набрали чинності негайно щодо всіх нових контрактів, а для існуючих домовленостей зроблено виняток до 1 липня. На думку країн ЄС, таким чином, Іран, втративши кошти від імпорту нафти, змушений буде скорочувати інвестиції у розвиток своїх ядерних програм.
Індія, яка відмовилася брати участь у санкціях проти Ірану, і Китай купують у Ірану близько 1 млн барелів нафти на добу, що становить 40% від іранського експорту, який оцінюється в 2,5 млн бар./добу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас