У Литві понад 400 інвесторів подали спільний позов про повернення коштів за невипущені акції Snoras — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Литві понад 400 інвесторів подали спільний позов про повернення коштів за невипущені акції Snoras

Казна та Політика
262
Понад 400 покупців незареєстрованої емісії акцій банку Snoras ("Снорас") звернулися до суду. Дрібні інвестори, які подали до Вільнюського окружного суду позов, просять повернути 8,172 млн литів (близько 2,4 млн євро), передає РИА Новости.
У позові також міститься прохання застосувати тимчасові заходи безпеки - заарештувати розміщені на рахунку банку Finasta кошти, заплачені за незареєстровану емісію акцій Snoras.
За словами члена правління Асоціації інвесторів Томаса Піліпавічюса, після успішного завершення справи про завищені ціни на акції компанії Lifosа вдалося об'єднати ще більшу групу міноритаріїв, які вимагають повернути депоновані гроші за так і не випущені акції Snoras.
"Сподіваємося, що груповий позов полегшить роботу і суду, оскільки замість більш ніж 400 позовів з такими ж самими вимогами подано лише один - з рекордним в Литві числом заявників", - сказав Піліпавічюс.
За словами членів правління Асоціації інвесторів і адвоката AAA Baltic Service Company Дайв Ушінскайте-Філоновене, відповідно до закону про банки, внесені за акції, гроші, що випускаються, накопичуються на спеціально для цього відкритому рахунку і можуть бути використані тільки для реєстрації змін у статуті, пов'язаних з збільшенням статутного капіталу. "Значить, заплачені інвесторами гроші не були і не є майном Snoras, тому вони повинні бути повернуті інвесторам", - підкреслила адвокат.
Вона зазначила, що заявники у світлі розпочатого процесу закликають адміністратора банкрутства банку Snoras і Finasta утриматися від операцій з грошима дрібних інвесторів.
Рішення поширити нову емісію акцій на суму 380 млн литів (1 євро - близько 3,45 літа) акціонери Snoras прийняли 21 грудня 2010 року. Більшу частину нової емісії мали намір придбати колишні основні акціонери - росіянин Володимир Антонов (на суму 200,483 млн литів) і громадянин Литви Раймондас Баранаускас (74,517 млн), а також керуючий фонд Jubilee Financial Products (80,021 млн). Дрібні акціонери в новій емісії могли придбати акцій на 25,061 млн литів.
Snoras входив до Convers Group, що належить Антонову, яка володіла 68,10% акцій банку. Ще 25,3% належало Баранаускасу.
Уряд Литви на позачерговому засіданні 16 листопада 2011 р. вирішив націоналізувати Snoras, щоб врятувати його від банкрутства. Причиною націоналізації ЦБ Литви назвав невиконання банком розпоряджень регулятора, ненадання запитуваної інформації та поганий стан активів. Всі операції Snoras були припинені.
Антонов і Баранаускас підозрюються у привласненні активів банку і фінансових махінаціях. Генпрокуратура Литви видала міжнародний ордер на їх арешт, а в кінці листопада їх затримали в Лондоні, випустивши потім під заставу.
У листопаді 2011 року Банк Литви визнав, що Snoras навіть при вливанні державного капіталу не зможе стати стійким, і прийняв рішення ліквідувати комерційний банк. У грудні Вільнюська окружна прокуратура порушила справу про банкрутство Snoras.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас