Вчені виявили доказ існування древніх океанів на Марсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені виявили доказ існування древніх океанів на Марсі

78
Вчені знайшли ще одне свідчення на користь того, що Марс колись (близько 3 млрд років тому) був наповнений водою - ґрунтовими водами, озерами, річками, гарячими джерелами - і, за даними деяких моделей, навіть міг похвалитися власним океаном в північній півкулі.
Нові дані радара MARSIS космічного апарата Mars Express Orbiter, на думку Жеремі Мужино з Каліфорнійського університету в Ірвайні (США) і його колег, свідчать на користь Oceanus Borealis, передає Комп’юлента.
РЛС зафіксувала осадові відкладення в геологічному регіоні Vastitas Borealis товщиною близько 100 м, які знаходяться над вулканічними породами. Важливо зазначити, що показник діелектричної проникності відкладень має значення 4-5, тоді як у вулканічних порід - 9-10 і вище. (У чистого льоду він дорівнює 3,1.) Учені вважають, що таке низьке значення можна пояснити тільки широким осадженням водних відкладень або відкладень, змішаних з великою кількістю льоду.
Відповідаючи ствердно на питання про існування древнього океану, не уникнути наступної проблеми: куди поділася вода? Дані Mars Express говорять про те, що під поверхнею планети поховані величезні запаси водного льоду - зокрема на полюсах, а також в районі берегової лінії гіпотетичного океану, причому навіть ближче до екватора, ніж передбачалося.
Варто згадати також про те, що спусковий апарат Phoenix, що сів в області Vastitas Borealis в 2008 році, виявив родовища водного льоду всього в кількох сантиметрах під ґрунтом.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас