Вчені створили "непробивну" шкіру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили "непробивну" шкіру

75
Голландський художник Джаліля Ессаіді втілив в життя ідею "непробивної" шкіри: замовив виробництво такого матеріалу на основі білків павутини.
Спочатку в лабораторії синтетичної біології Університету штату Юта (США) генетично модифіковані кози і шовкопряди дали білки павутини. Кокони відправили до Південної Кореї, де їх звили в нитки, а потім до Німеччини - там з них отримали тканину. Після цього біохімік Абдоельвахеб Ель-Гальбзурі з Медичного центру Лейденського університету (Нідерланди) запліднив тканину модифікованими клітинами людської шкіри. Після п'яти тижнів дозрівання "шкіра" була готова до випробувань, передає Комп’юлента.
Подальші експерименти встановили, що пробити такий матеріал може тільки куля, що летить швидше 329 м/с.
Ті ж випробування були проведені зі свинячою шкірою, людською, а також людською, укріпленою звичайним шовком, - і всі вони стали жертвами навіть "повільних" куль.
Властивості павутини давно приваблюють дослідників, в багатьох лабораторіях йде робота над технологією виробництва "павукового шовку" у промислових масштабах - він стане в нагоді і для штучної рогівки, і для мозкових імплантатів. Ессаіді збирається, наприклад, застосовувати свій винахід не лише в художніх, але і в медичних цілях (звичайно, захищати таким матеріалом солдат не має сенсу; експерименти з кулями - просто демонстрація).
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас