Експерт: До 20% автозаправок в Україні продають пальне сумнівної якості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: До 20% автозаправок в Україні продають пальне сумнівної якості

Енергетика
2129
Майже 20% автозаправних станцій України реалізують пальне сумнівної якості, вважає заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.
"Близько 2 тисячі АЗС продають бензин на межі рентабельності, або "в нуль", або взагалі "в мінус". Це означає, що, або не платяться податки, або застосовуються сірі схеми, або реалізується неякісне пальне... Це непрямий метод аналізу, але він дозволяє говорити, що близько 20% АЗС не повністю відповідають вимогам з якості реалізованого бензину", - зазначив він під час прес-конференції в Києві у вівторок.
У свою чергу президент об'єднання "Асоціація операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук відзначив, що основною причиною такої ситуації є відсутність контролю якості пального з боку держави.
"На всю країну 10 лабораторій здатні проводити повну перевірку всіх видів нафтопродуктів, це включаючи заводські. Тобто, грубо кажучи, по одній лабораторії на 1 тис. АЗС. І ще питання, чи перевіряють вони?", - підкреслив експерт.
За підрахунками Рябцева, державі достатньо виділяти 0,3% акцизних надходжень для перевірки кожної АЗС країни за всіма видами нафтопродуктів один раз на рік. "Однак кошти не виділяються взагалі. Державна система контролю якості зруйнована", - зазначив він.
На думку експертів не менш серйозною причиною погіршення ситуації є продовження дії старих стандартів на нафтопродукти (що відповідають вимогам Євро-2, Євро-3). "Застаріла нормативна база стимулює до заповнення ринку неякісним пальним... Виробляти в Україні пальне високої якості не вигідно, оскільки доводиться конкурувати з партіями низькоякісних нафтопродуктів, вироблених на основі компонентів, дослідними партіями", - зазначив Рябцев.
Як повідомлялося, Україна вкотре відклала повний перехід на стандарти якості нафтопродуктів, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5, до липня 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас