Мінагрополітики: Імпорт насіння кукурудзи може бути звільнено від сплати ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики: Імпорт насіння кукурудзи може бути звільнено від сплати ПДВ

Аграрний ринок
256
Міністерство аграрної політики і продовольства оприлюднило проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України з питань оподаткування насіння кукурудзи. Текст законопроекту опублікований на офіційному сайті Міністерства.
Згідно з текстом законопроекту, Мінагрополітики пропонує звільнити імпорт насіння кукурудзи від сплати ПДВ до 1 травня 2012 р.
Основною метою законопроекту є створення сприятливих умов для ввезення на митну територію України насіння кукурудзи товарних позицій у зв'язку з необхідністю пересіву близько 2 млн га зернових культур.
Крім того, як відзначають автори законопроекту, основним культурою для пересіву є кукурудза, площі якої в 2012 р. заплановано збільшити до 4,3 млн га, що порівняно з минулим роком на 700 тис. га більше, а це передбачає імпорт насіння кукурудзи в обсязі до 30 тис. т.
Нагадаємо, на початку грудня 2011 р. Мінагрополітики повідомляло, що в Україні площа посівів кукурудзи в 2012 р. буде збільшена до понад 4 млн га, також збільшили посіви озимого ячменю, круп'яних культур і пшениці.
На думку експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), валовий збір кукурудзи в 2012 р. може скласти 25 млн т. В УКАБ відзначають, що вже десять років поспіль в Україні зростає виробництво кукурудзи: валовий збір цієї зернової виріс з 3,6 млн т в 2001 р. до рекордної позначки в 22,5 млн т в 2011 р. Однак, на думку аналітиків, висока прибутковість кукурудзи в 2012 р. знаходиться під питанням через підвищення вартості сільськогосподарських ресурсів, яке можна нівелювати тільки зростанням ефективності. "Несподіваний "бум" виробництва спричинив певний дефіцит на ринку насіння кукурудзи. В результаті, ціни на якісне гібридне насіння кукурудзи іноземної селекції зросли на 40% до 170 дол. за п.о. Таке підвищення ціни на насіння спричинить зростання собівартості врожаю кукурудзи 2012 р. на 70-80 грн/т", - прогнозують експерти УКАБ.
Нещодавно міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк говорив, що в Україні в 2012 р. планується розширення посівних площ ярих зернових культур. За його словами, забезпеченість насінням ярих зернових та зернобобових культур становить 892 тис. тонн, що понад 100 % до потреби. Міністр повідомив, що посівні площі кукурудзи планується збільшити на 700 тис. га.
Нагадаємо, восени через погані кліматичні умови в Україні значно постраждали посіви озимих зернових. Так, президент "Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів" Іван Томич вважає, що в Україні в 2012 р. необхідно буде пересівати як мінімум 30% площ озимих культур.
Раніше Присяжнюк повідомляв, що на можливе пересівання озимих культур в 2012 р. в держбюджеті передбачено 20 млн грн. Міністр зазначив, що на середину січня в Україні в хорошому і задовільному стані перебували тільки 67% посівів озимини, тобто ситуація з сходами озимих виглядає критично.
Експерти прогнозують, що втрати аграріїв, пов'язані з пересівань загиблих зернових культур, складуть близько 1,9 млрд грн.
Нагадаємо, за інформацією Мінагрополітики, з початку 2011-2012 маркетингового року (за станом на 18 січня) Україна експортувала 10,4 млн т зернових. "Експортовано 10,4 млн т зернових... Основну маса експорту становить ... кукурудза. Кукурудзи експортовано 5,8 млн т", - повідомив Присяжнюк.
Нагадаємо, у листопаді Президент України Віктор Янукович підписав закон про скасування експортних мит на пшеницю і кукурудзу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас