АУБ увійшла до робочої групи з доопрацювання законопроектів по захисту прав користувачів фінансових послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ увійшла до робочої групи з доопрацювання законопроектів по захисту прав користувачів фінансових послуг

234
Асоціація українських банків (АУБ) увійшла до складу новоствореної робочої групи з доопрацювання законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення на фінансових ринках України системи захисту користувачів фінансових послуг" (№ 9594) та "Про споживче кредитування" (№ 9593). Робоча група створена при профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби АУБ.
Для розгляду на робочу групу були передані аналізи даних законопроектів, зроблені АУБ у відповідь на запит Національного банку України, в яких опрацьовані пропозиції та зауваження комерційних банків-членів АУБ. Цей аналіз також АУБ направила до НБУ та профільного парламентського Комітету.
АУБ відзначає важливість створення чіткої системи захисту прав споживачів фінансових послуг через закріплення відповідних повноважень державних органів, визначення адекватної відповідальності за правопорушення у цій сфері, а також уточнення окремих положень самого законодавства, яке регулює надання відповідних фінансових послуг.
Водночас, при розгляді законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення на фінансових ринках України системи захисту користувачів фінансових послуг" (№ 9594), АУБ звернула увагу на ряд суперечливих положень законопроекту. Так законопроект передбачає запровадження інституту Уповноваженого з захисту прав споживачів фінансових послуг. Водночас, проект закону не дає відповіді на наступні питання: порядок призначення даного Уповноваженого, його функції та завдання, організаційну структуру та фінансування, а віддає ці важливі питання на відкуп підзаконних нормативно-правових актів. АУБ вважає, що, з огляду на особливу важливість даного інституту, питання його створення та функціонування мають регулюватися на рівні закону.
Також законопроект пропонує передбачити право органів, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг застосовувати захід впливу у вигляді анулювання (відкликання) відповідної ліцензії у разі систематичного (більше двох разів) порушення законодавства про захист прав споживачів, що завдало суттєвої шкоди споживачам фінансових послуг. Водночас, відзначають в АУБ, в усіх цивілізованих країнах такий захід впливу, як анулювання (відкликання) відповідної ліцензії, застосовується як виключна міра при явних ознаках неплатоспроможності банку. Адже в такому випадку страждає не тільки банк, а в першу чергу його клієнти – фізичні та юридичні особи.
АУБ наголошує, що у НБУ достатньо інших заходів впливу для виправлення даної ситуації, серед яких: тимчасове, до усунення порушення, відсторонення посадової особи банку від посади, накладення штрафів, зупинення окремих видів операцій тощо.
Окрім цього, законопроект передбачає створення у складі органів, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг, спеціальних структурних підрозділів, головним завданням яких є забезпечення захисту прав споживачів фінансових послуг на відповідному ринку.
Натомість, як наголошують в АУБ, у разі віднесення до споживачів фінансових послуг вкладників банків, дана норма закладає потенційний конфлікт інтересів між різними структурними підрозділами НБУ. Для уникнення подібних ситуацій Законом України "Про захист прав споживачів" було передбачено створення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів. Така ж практика створення окремої незалежної державної структури існує в Канаді, США, Литві, Латвії, Естонії тощо. Розпорошення його повноважень по низці інших органів є недоцільним і не сприяє ефективному захисту споживачів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас