Шойбле: Нема гарантій, що Греція отримає черговий кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шойбле: Нема гарантій, що Греція отримає черговий кредит

Казна та Політика
342
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле не дає гарантії, що Греція отримає черговий кредитний транш від "трійки" міжнародних кредиторів (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд, Європейський центральний банк). Відповідну позицію глава німецького Мінфіну озвучив в інтерв'ю американському діловому виданню напередодні старту саміту Євросоюзу (ЄС) в Брюсселі, передає німецький телеканал N24. За словами Шойбле, неодмінною умовою виділення коштів Афінам є виконання країною узятих на себе зобов'язань щодо фіскальної консолідації (заходів бюджетно-податкового оздоровлення).
"Європейці готові допомогти Греції на шляху виходу з кризи і зробити все, що для цього необхідно. Але неодмінною умовою допомоги є виконання Афінами програми скорочення дефіциту бюджету", - пояснив Шойбле. Греції слід здійснити кроки і впорядкувати держфінанси, причому саме здійснити, а не просто оприлюднити їх, уточнив він. Без реформ сенсу в коштах міжнародного співтовариства просто немає. "У цьому випадку ніяка сума не допоможе вирішити проблему", - упевнений міністр.
Минулого тижня німецькі політики висунули ініціативу створення посади спеціального "бюджетного інспектора", який буде аналізувати грецький бюджет на предмет його відповідності європейським нормам. Передбачалося, що спеціальний уповноважений ЄС з бюджетних справ Греції буде наділений правом вето, яке дозволить вчасно заблокувати "потенційно небезпечний" для фінансової стабільності проект бюджету. Грецька влада повідомила, що не бачить необхідності в призначенні такого інспектора.
Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі відкривається саміт країн ЄС, головними питаннями якого стануть проблема боргової кризи, а також проект нового союзу бюджетної стабільності. Новий союз буде заснований на бюджетно-податковій угоді, що передбачає посилення контролю за витрачанням бюджетних коштів та обсягами держборгу. Передбачається ввести санкції проти країн, де дефіцит бюджету буде перевищувати 3%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас