Януковичу не вдалося переконати Давос у хороших перспективах України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Януковичу не вдалося переконати Давос у хороших перспективах України

4884
На українській ланч-конференції в Давосі, що відбулася в п'ятницю, 27 січня, президент Віктор Янукович спробував переконати інвесторів у привабливості України і прихильності країни європейським цінностям. Проте з його доводами не погодилися представники ЄС і великого українського бізнесу.
Під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі Янукович відвідав два заходи - конференцію "Нова енергетична архітектура: можливе і ефективне перетворення" і восьму українську ланч-конференцію "Шляхи майбутнього розвитку", організовану Фондом Віктора Пінчука, пише видання Комерсант-Україна.
За словами глави Нацагентства з іноземних інвестицій Владислава Каськіва, під час Всесвітнього економічного форуму так і не вдалося знайти бажаючих побудувати нові термінали з перевалки СПГ в Україну. Глава Міненерго Юрій Бойко підтвердив, що українська сторона так і не підписала договір з Азербайджаном про можливість щорічних поставок до 15 млрд. кубометрів природного газу.
Виступ Януковича на ланч-конференції в основному був присвячений успіхам в економіці та рекламі інвестицій в Україну. "Минулого року країна наростила експорт на 34%, дефіцит бюджету скоротився з 5,5 до 3,5% і ще знизиться цього року до 2,5%. Поліпшується інвестиційний клімат та умови для інвесторів", - сказав президент.
Екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський, єдиний, кому вдалося висловитися з цього приводу до відходу Віктора Януковича з ланч-конференції, був менш оптимістичний в оцінках: "Я вважаю, що Україна втратила минулий рік. І зараз перед країною стоїть питання, де вона виявиться через 10-20 років. На вашу інтеграцію в Європейський союз серйозно впливає справу Юлії Тимошенко. І поблажок у справі євроінтеграції ні вам, ні Туреччині ніхто не дасть".
Крім того, Янукович у своїй промові заявив, що новий Кримінально-процесуальний кодекс в разі прийняття його Верховною Радою дозволить вирішити проблему кримінального переслідування Юлії Тимошенко. Але на це депутат Європарламенту Марек Сівец заявив: "Президент України знову обіцяє те, що не має стосунку до дійсності".
Підсумки дискусії підбив колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін. Він повідомив, що ВВП на одну людину в РФ становить $15 тис., тоді як в Україні всього $7 тис. Незважаючи на більш значні в порівнянні з Україною економічні успіхи, російська влада, за словами Кудріна, не змогли провести потрібних реформ і стати більш ефективними, що викликало хвилю обурення в країні.
Українські бізнесмени оцінюють економічну ситуацію в Україні та світі без зайвого оптимізму. "На Всесвітньому економічному форумі ми так і не отримали однозначної відповіді, що буде з зоною євро і європейською економікою. Європейські лідери випромінюють упевненість, що все гаразд, але у них немає чіткого розуміння, що вони для цього зроблять. Рік чекає дуже складний" , - сказав гендиректор "Смарт-холдингу" Олексій Пертін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас